MTB pedaler

Når du køber en mountainbike, følger der oftest ikke pedaler med. Det skyldes, at de fleste har en foretrukken type pedal og måske en MTB sko, der skal passe til. Det er derfor din opgave selv at finde det par MTB pedaler, der passer dig.

Der findes et bredt udvalg af pedaler til dig, der dyrker MTB. Der findes utallige forskellige mærker samt pedaler både med og uden ”kliksystem”. Hvad end du står foran valget som nybegynder inden for MTB eller mere øvet, kan det derfor virke en smule uoverskueligt. Denne guide gennemgår derfor de tre mest klassiske pedaltyper til MTB, så du kan blive bedre rustet til at træffe et godt valg.

Liste over gode pedaler til MTB

Hvilken type MTB pedaler skal jeg vælge?

Der findes ikke en bestemt type pedaler til mountainbike, der er rigtig for alle. Det er nemlig i høj grad dit niveau og din kørestil, der afgør, hvilken type der passer bedst til dig. Derfor skal du snarere se denne guide som en kilde til inspiration end en decideret facitliste.

Det allervigtigste er nemlig, hvad du synes. Så når du føler dig sikker på cyklen og tryg ved dine pedaler, ved du, at du har taget det rette valg. Herunder kan du læse om de tre mest anvendte typer MTB pedaler: Flats, klikpedaler og kombipedaler.

Hvad er flats?

Navnet ”flats” dækker over den type MTB pedaler, der mest minder om de klassiske pedaler på citybikes og lignende, nemlig de flade. Der er dog væsentlige forskelle. De fleste flats er eksempelvis udstyret med en form for pigge til at holde dine sko fast til pedalerne. Derfor kan du med fordel kombinere dine flats med et par sko særligt udviklet hertil.

Det er dog ikke noget krav, at du nødvendigvis skal bruge særlige sko eller klamper for at cykle med flats. Det er således en kæmpe fordel ved denne type pedaler, at du kan bruge dem sammen med dine normale træningssko.

Ulempen er til gengæld, at du i kraft af ikke at være klikket fast til dine pedaler, ikke har mulighed for at trække pedalerne rundt, men kun træde. Derudover vejer flats som oftest også en smule mere end klikpedaler.

Hvad er klikpedaler?

Meningerne om klikpedaler i MTB-verdenen er delte. Nogle elsker dem, mens andre er mindre begejstrede. Ikke desto mindre anvender størstedelen af MTB-kørere klikpedaler. Klikpedaler kommer i mange versioner, men fælles for dem alle er, at du kan klikke dine MTB-sko fast i dem. Det giver dig et super greb i pedalerne, der øger din kraftoverførsel.

En anden klar fordel ved klikpedaler er, at du får mulighed for at trække såvel som træde i pedalerne. På denne måde kan du udnytte hele kraften i dine bevægelser. Denne særlige cykelstil kræver nok lidt tilvænning, men vil derefter betyde, at du udnytter dine kræfter bedre.

Klikpedaler fylder og vejer desuden mindre end flats. Til gengæld tager det så også lidt tid at mestre kunsten at klikke dig ud igen. Øv dig derfor gerne lidt i haven først, inden turen går til skoven eller lignende. Klikpedaler er desuden ikke specielt behagelige at anvende med almindeligt fodtøj. Derfor er det måske en god idé med et sæt ekstra pedaler eller en ekstra cykel til hverdagsbrug.

Hvad er kombipedaler?

I kombipedalerne mødes det bedste fra to verdener. Som regel har disse pedaler nemlig en flad side og en side med klik. Dette betyder, at du kan bruge disse pedaler til både hverdagskørsel og MTB. De er desuden særligt velegnede til dig, der skal vænne dig til at bruge klikpedaler, idet de giver dig mulighed for at skifte lidt.

Fordelen er naturligvis, at du kan bruge samme pedaler til alle lejligheder. Til gengæld har kombipedaler den ulempe, at de generelt er lidt tunge. Derudover ses de oftest som en form for overgangspedal til klikpedalen og derfor er udvalget ret begrænset. Ikke desto mindre er de altså super for dig, der vil øve dig på at bruge klikpedaler eller dig, der har brug for alsidige pedaler på din mountainbike!

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]