Mænd, der supplerer træningen med indtaget af muskelopbyggende kosttilskud, øger risikoen for at blive ramt af testikelkræft, viser ny forskning.

Supplerer du som mand din træning med indtag af lovlige kosttilskud der sigter på at opbygge muskelmasse, kan du være i risikozonen for at udvikle testikelkræft. Det viser  et nyt forskningsstudie fra Brown University udgivet i British Journal of Cancer. Forskerne på det amerikanske universitet har undersøgt sammenhænget mellem indtaget af træningstilskud, der indeholder ingredienser som f.eks. kreatin og androstenedione, og risikoen for at blive ramt af testikelkræft. Konklusionen var ret klar: mænd der indtog piller eller pulver indenfor denne kategori havde en 65% forøget risiko for at blive ramt af testikelkræft.

Unge mænd i farezonen
Studiet er ifølge forskerne et af de første af sin art, og vurderes af folkene bag som et vigtigt indblik i årsagerne til udviklingen af testikelkræft. Udover den direkte sammenhæng mellem indtaget af træningstilskud og risikoen for testikelkræft, viser forskningsstudiet også, at risikoen for at blive ramt af testikelkræft er højere for de mænd, der begynder indtaget af træningstilskud, når de er under 25.

Grundlag for yderligere undersøgelser
Undersøgelsen bygger på interviews med cirka 869 mænd fra Massachusetts og Connecticut, hvoraf 356 har været diagnosticeret med testikelkræft, og resten har været raske. I det efterfølgende analysearbejde er der blevet taget højde for en lang række forhold, som fx rygning, alkoholvaner, motion, tidligere tilfælde af testikelkræft i familien etc. På baggrund af arbejdet kunne forskerne yderligere konkludere dels, at risikoen for at udvikle testikelkræft er 177 % større for mænd, der indtager mere end ét træningstilskud, og dels at risikoen også øges, hvis træningstilskuddene indtages over en årrække på tre år eller mere.

Forskerne konkluderer yderligere i undersøgelsen, at resultaterne danner grundlag for større og mere dybdegående undersøgelser for at bekræfte årsagssammenhængen mellem indtaget af muskelopbyggende træningstilskud og testikelkræft.

Det skal også bemærkes, at reglerne for kosttilskud i USA er mere liberale end i Danmark og derfor inkluderer undersøgelsen også stoffer som har hormonlignende effekter.

Skrevet af Simon Lessel, redigeret af Morten Zacho

Referencer

Muscle-building supplement use and increased risk of testicular germ cell cancer in men from Connecticut and Massachusetts. Br J Cancer. 2015 Mar 31;112 Suppl:1247-50.

Science Daily: Testicular cancer link found for muscle-building supplements

Similar Posts

One Comment

  1. Åh ja, den undersøgelse – der poolede alle mulige kosttilskud med vidt forskellige mekanismer, feks protein, kreatin og androgener. Derudover var det bygget på spørgsmål om indtag, men ikke volumen, så der er ingen mulighed for at vurdere dosis-effekt, tidsmæssig sammenhæng osv. Alt i alt en ret dårligt udført undersøgelse, der naturligvis lægger op til yderligere undersøgelser men ikke noget man lige kan konkludere ret meget på baggrund af. http://examine.com/blog/do-muscle-building-supplements-cause-testicular-cancer-a-deeper-look-at-the-latest-study-on-mbs-usage-and-testicular-cancer/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *