BarfodsløbFaktisk er det ikke nogen ny løbetrend, men derimod den ældste løbetrend der findes. Da mennesker begyndte at løbe for et par millioner år siden foregik det naturligvis på bare tæer. Det er hvad vores krop er tilpasset til og flere studier peger på, at den moderne løbesko muligvis er en stor misforståelse.En af dem, der har forsket i vores oprindelige løbestil er professor Daniel Lieberman, som ses på videoen herunder. Hans undersøgelser har bl.a. vist, at mennesker der ikke er tilvænnet til løb i sko laver deres fod-isætning anderledes end sko-løbere gør (1). Moderne sko har høje hæle med masser af dæmpning og ekstra stabilisering. Denne konstruktion er i vid udstrækning designet til at man skal lande med hælen først.

Barfods-løbere derimod lander på forfoden eller midtfoden. Herved udnyttes fodens naturlige dæmpningsmuligheder bedre og selv ved løb på hårdt underlag giver dette mildere stød op gennem kroppen end hællanding gør.

Men hvorfor ser løbesko ud som de gør?
LøbeskoDet er svært at svare entydigt på, men udviklingen startede i halvfjerdserne. Gradvist har man forsøgt at give skoene mere dæmpning og mere stabilitet, men herved har man samtidigt elimineret fodens naturlige funktioner. Mere dæmpning har betydet en tykkere hæl, som igen har betydet, at mange vælger at løbe som hæl-landere. Det paradoksale er, at mange sko-hæl-landere automatisk vælger at løbe på forfoden, når de f.eks. er på bare tæer i en gymnastiksal (prøv selv!). Der findes forskning, der understøtter at stabiliseringssko kan være bedre end neutrale sko til at forebygger visse problemer (2), men muligvis er det bare det forkerte spørgsmål der bliver stillet. Man burde måske i højere grad spørge hvad skoen giver os som vi ikke har i forvejen – ligesom Lieberman gør.

Faktisk har et relativt ny review understreget, at der overordnet set ikke er nogen videnskabelig evidens for at løbesko ser ud som de gør (3). De 1.600 kr. du giver for den nye Nike eller Asics sko baserer sig i høj grad på tillid til producenten.

På grund af forskningen og mange personers egne erfaringer – og ikke mindst på grund af bogen “Born to run” er flere og flere begyndt at eksperimentere med en mere naturlig måde at løbe på. Det ultimative er selvfølgelig barfodsløb, men også løbemetodikker som “Pose running” og “Chi running” bliver mere populært. Pose running og Chi running går kort sagt ud på at man løber mere fremadlænet med kortere hurtigere skridt og landing på for-midtfoden. Noget i stil med hvad man gør når man løber barfodet.

Sko til barfodsløb
Det lyder som en selvmodsigelse med sko til barfodsløb, men man skal være en ret hårdhudet dansker for ikke en gang imellem at føle sig bremset af glasskår, affald, sne og kulde, så en vis beskyttelse af fødderne kan være at foretrække. Samtidigt er producenterne godt klar over, at de ikke kan leve af at sælge bare fødder. Derfor er der nu ved at opstå et nyt segment af løbesko. Sko til “naturligt løb” eller sko til barfodsløb. Fælles for de nye skotyper er, at de giver foden mere bevægelsesfrihed og har en mindre dominerende sål. Man skal stadig huske, at der for disse nye skotyper heller ikke er nogen evidens for at de giver færre skader. Når man ændrer bevægelsesmønster er det ofte sådan, at spidsbelastningerne bare bliver flyttet andre steder hen i kroppen. Måske skåner du dine knæ, men får i stedet problemer med akillessenerne.

Uanset hvad, så vil jeg stadig opfordre dig til at eksperimentere med barfodsløb. Om ikke andet, så fordi det er hvad vores forfædre gjorde – og tilpassede sig til gennem hundredetusindevis af år. Men som altid, når du prøver noget nyt, så start langsomt. Nedenfor er der nogle gode råd der kan hjælpe dig i gang.

Gode råd til barfodsløb:

 • Gå så meget i bare fødder som du kan, når temperaturen er til det. Det er sundt for dine fødder og dine fødders velvære har betydning for hele kroppens velvære.
 • Start i det små med korte ture med mindst en dag pause imellem. Hvis du mærker unormal ømhed i underben eller fødder, så hold flere dages pause.
 • Kig på videoer på nettet for at lære den anderledes løbestil der kræves.
 • Supplér gerne dit sædvanlige løb med en smule barfodsløb. Du kan f.eks. tage sko og strømper i hænderne på de sidste 5 minutter af hver løbetur.
 • Vælg undelag med omhu. De garvede barfodsløbere kan løbe overalt, men det tager lang tid at vænne sig til. Græs er et rigtig godt underlag at starte på (parker og fodboldbaner). Stier og asfalt er også fint, men husk at det kræver gradvis tilvænning. Det er oplagt at løbe på stranden, men især blødt sand kan være meget hårdt at løbe i – og kan resultere i nogle ekstremt ømme lægmuskler de første par gange.
 • Hvis du har problemer med akillessenerne skal du være meget forsigtig. Muligvis skal du slet ikke forsøge dig med barfodsløb før du er symptomfri. Barfodsløb skåner knæ, hofter og ryg, men er ekstra hårdt for lægmuskler og akillessener.
 • Glemt alt om gode tider og lange distancer til at starte med. Gør det i stedet til en leg at optimere løbestilen i hvert eneste skridt.

Referencer

1. Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners.
Lieberman et al.
Nature. 2010 Jan 28;463(7280):531-5.

2. Influence of different footwear on force of landing during running.
Cheung and Ng
Phys Ther. 2008 May;88(5):620-8. Epub 2008 Feb 14.

3. Is your prescription of distance running shoes evidence-based?
Richards et al.
Br J Sports Med. 2009 Mar;43(3):159-62. Epub 2008 Apr 18.

4. The effect of running shoes on lower extremity joint torques.
Kerrigan et al.
PM R. 2009 Dec;1(12):1058-63.

Similar Posts

18 Comments

 1. Der er f.eks. dette studie, som mviser at løbeøkønomien er dårligere med sko, primært pga. den ekstra vægt de tilfører foden.
  Barefoot-shod running differences: shoe or mass effect? (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18027308)

 2. Hvad med Vibrams, kan de bruges uden det går ud over løbestilen?
  De giver i det mindste en smulle beskyttelse mod underlaget

 3. Jeg lider af en slem gang hælspore. Og har gjort det i snart et år. Men her til aften har jeg for første gang eksperimenteret med at løbe på forfoden (dog ikke barfodet). Jeg må sige, at indtil nu virker det meget lovende, for nu her nogle timer efter løbeturen ville jeg normalt humpe rundt med stærke smerter i hælen. Men hurra: Jeg er næsten smertefri. Og har ikke ondt i læggene eller andre steder. Det faldt mig heller ikke særlig svært at løbe på forfoden (Jeg er gammel sprinter og i det hele taget udpræget “tempoløber”)- lige som jeg også drog god nytte af, at jeg styrketræner mine ben meget. Så det skal efterprøves yderligere.

 4. Har lige købt et par Vibram Fivefingers Sprint som skal tages i brug når der skal løbes og styrketrænes

 5. Barfodsløb ikke så stor en fordel som det bliver gjort til. Det med skader er også alt for individuelt, og kan afhænge af mange forskellige faktorere.

  Det er mere interessant at se på om løbetiderne bliver bedere. Hvad siger jeres løbetider, efter i har skiftet til såkaldte barfodsko?

  Husk at tage højde for evt manglende styrke i fødderne, det kommer med tiden!

 6. Angående barfodsløb har jeg for 2-3 måneder siden investeret i nogle Terra Plana Evo løbesko ( barfodssko ). Vil sige efter jeg er begyndt at træne op i dem, kan jeg mærke væsentlig forskel på min løberytme. Det er en helt anden oplevelse at løbe med og er blevet bidt af det. Løber kun i de gamle løbesko når jeg skal ud på lange ture, da jeg ikke har trænet nok op endnu til de 15-20 km.

  Kan kun anbefales.!

 7. Det er svært at diske op med tider, for standardisering en er vigtig. Jeg kan dog oplyse at jeg personligt løb 9 x 2,7 km i forbindelse med et 24 timers løb (kuperet skovrute), og løb klart bedste tid i 5Fingers Sprint, ok i Inov8 parkour sko og langsomt i et par testvindende letvægts trailsko. Uvidenskabeligt , ja, men i hvert fald et tegn på at man ikke behøver løbe langsommere med 5Fingers/barfod .

  Det skal lige tilføjes, at jeg har trænet mig op til at løbe korrekt på fødderne gennem et par år. Det er ikke gjort med bare at hive skoene af fødderne og finde sin indre Tarahumara frem.

 8. Jeg har gået på bare tæer når temperaturen er til det så længe jeg kan huske. Løbet på bare tæer også, hvis jeg havde travlt efter at nå bussen, fx. Fordi jeg syntes det er rart at kunne mærke underlaget jeg er i kontakt med og fordi det bør være en naturlig ting at man kigger hvor man sætter fødderne.

  Jeg ville bare sige at vores fødder ikke er bygget til asfalt underlag; hvis man giver sig i kast med bare tæer i alt slags vejr, så pas på med for hårde underlag fordi man så lige pludselig risikere at ødelægge fødderne (nedsunket svang, ultimativt platfodethed) hellere end at de styrkes.

 9. Man skal nok som udgangspunkt være ret sikker på, at man ikke har begyndende fodproblemer. Mange har det, især på grund af sko, der passificerer spredefunktione n i forfoden. Det normale er at løfte og sprede tæerne, føre storetåen udad, når man sætter foden på underlaget for at afvikle et trin. For øvrigt er der, f.eks hypermobilitet, øget fare for nedsynkning. Der vil en god sko måske være bedre trods alt.

 10. Til dem der vil igang med barefoot running kan jeg anbefale denne side: THe Running Barefoot (therunningbarefoot.com/?page_id=525).

 11. Bruger de svenske “sockiplast” til BFR, de kan købes feks.
  hos NOWALI. koster ca. 100 dkr, holdbarheden er begrænset, men de beskytter mod skarpe genstande.

 12. Jeg vil gerne advare imod at tro, at barfodsløb er guds gave til løbere. Det er meget belastende for akillessenen. Jeg har haft en overbelastnings skade i akillessenen og har i den forbindelse været i kontakt med både hospitaler og flere fysioterapeuter de seneste år, og der ser de rigtig mange folk, der har skadet akillessenen ved barfodsløb.

  Jeg har ikke sat mig ind i hele litteraturen, men jeg vil blot advare imod den trend, at alt naturligt er ubetinget godt. Man skal stadig tænke sig godt om, og hvis man tidligere har haft problemer med akillessenen skal man passe ekstra på.

  Skader i resten af kroppen, som man normalt får af stød på hårdt underlag (fx skinnebensbetæn delse) er derimod mindre almindelig ved barfodsløb, så vidt jeg ved.

 13. Var meget bange for at få skader da jeg begyndte at løbe, så derfor kastede jeg mig over barfodsløb med et par Vibrams fivefingers. Her et års tid efter foretrækker jeg klart at løbe på helt bare tæer, når underlaget er sne og isfrit. Havde læst et sted at man ikke burde løbe barfodsløb, hvis man er platfodet, hvilket jeg er, men har nu ikke oplevet nogen gener selvom jeg er meget platfodet. Dog skal man huske at holde pause, hvis man bliver øm et sted, og så iøvrigt forsøge at løbe på en måde der føles rar. Mht løbe tid synes jeg faktisk den er blevet bedre, oplever at det er meget mindre hårdt at løbe med bare fødder? (når altså lige at lægmusklerne er trænet op)

  Kan kun anbefale barfodsløb!

 14. Jeg har haft problemer med det ene knæ efter operation i 2004 (fodboldskade) og har ikke løbet en eneste meter fra aug. 2004-feb. 2014
  Efter endnu en længere genoptræning løb jeg de første meter 16.feb.2014 på løbebånd, rigtig meget tid gik med at lære at løbe på forfoden, og i dag løber jeg 3 gange om ugen i sko uden hæl, jeg har intet mærket til knæet i de sidste 6 måneder.
  Jeg får dog stadig smerter af at gå nedad trapper, men intet problem at løbe så længe hælen ikke rammer jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *