Okklusionstræning


Okklusion er en virkningsfuld træningsform, hvor du lukker for en del af blodgennemstrømningen til dine muskler med manchetter. Det er med til at gøre, at du kan få store muskler, selvom du træner med en lille belastning.

Okklusion er en træningsform, hvor du sætter manchetter på arme og ben og træner med en lavere belastning end normalt. Men alligevel kan du opretholde din muskelmasse og endda få større muskler. Det er derfor en god mulighed for at træne, selv om du måske er skadet.

Forskningen de sidste 10-15 år viser, at okklusion virker, men der er ikke mange, der bruger det i de danske fitnesscentre. Det skyldes flere faktorer. Først og fremmest, at det er svært at finde retningslinjer for, hvordan du konkret skal træne okklusion. Dernæst at du som regel skal i en specialforretning for at købe de manchetter, som du skal bruge til okklusion.

Hvorfor overveje okklusionstræning?

Det er hårdt for kroppen, når den hver dag eller næsten hver dag skal lave meget tunge løft, for at du kan forøge din muskelmasse. Det kan blandt andet gå ud over sener og ledbånd, når du træner meget. Derudover kan det være psykisk hårdt, at du hver dag skal ned og presse dig selv til det yderste, når du laver de tunge løft.

Med okklusionstræning kan du altså være med til at give både din krop og din psyke en pause. Det er en rigtig god mulighed for dig for at bibeholde din muskelmasse eller endda få større muskler, selvom du ikke træner lige så hårdt.

Hvordan kan okklusionstræning give større muskler?

Når du sætter manchetter på arme eller ben, mens du træner dem, lukker du for en del af blodgennemstrømningen til musklerne. Det gør, at der ikke skal så meget belastning til, før du vil opnå gode resultater af det.

Når dine muskler skal vokse, skal du have fat i nogle af de fibre, type II-fibre, der som regel kun bliver aktiveret ved hårdt fysisk aktivitet. Ved en let aktivitet vil det kun være type I-fibrene, der bliver aktiveret, og de får ikke dine muskler til at vokse.

Med manchetterne på armene og mindsket blodtilstrømning vil du dog få fat i type II-fibrene, selvom du kun træner med en lille belastning.

Hvordan kommer du i gang med okklusionstræning?

Når du skal i gang med okklusion, skal du selvfølgelig først og fremmest have skaffet nogle manchetter til at sætte på arme og ben. Du kan købe dem på nettet eller via specialforretninger.

Derudover kan det være en god ide, at du læser op på eller ser videoer om, hvordan du kan lave okklusionstræningen på den bedst mulige måde. Du kan for eksempel finde træningsprogrammer på nettet, så du nemt kan finde ud af, hvilke øvelser du skal lave og med hvilken belastning.

Hvilke fordele er der ved okklusionstræning?

  • Større muskler med mindre belastning
  • Færre skader i ledbånd og sener
  • Giver en mental pause fra den hårde træning
  • Mulighed for at variere din træning
Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]