Opsætning af gipsvæg

Der er mange fordele ved at vælge gipsvægge – lige meget om du er professionel håndværker eller bare ivrig gør-det-selv mand. Får du det gjort rigtigt, kan du lave alt fra nye værelser til rumdeling både hurtigt og pænt.

Går du og overvejer, om der skal laves et nyt rum i huset, eller om det store børneværelse kan deles i to, så der bliver plads til et kontor? Så er du endt det rigtige sted. Herunder kan du læse alt, hvad der er værd at vide om opsætning af gipsvægge, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du opnår det bedste resultat både nu, og når der skal hænges billeder på væggene.

Gør det selv guide – step by step

Har du en friweekend i sigte, kan du med ganske få midler og et par hænder, der er skruet godt på, lave en gipsvæg og dele dit store værelse i to – eller bygge et helt nyt rum.

Det kræver ikke det tunge udstyr at bygge en god og stabil væg, der ser godt ud og holder i mange år ind i fremtiden. Du kan altså selv skabe det rum, der mangler i din bolig i dag.

Ved at følge denne lette guide kan du bygge din egen gipsvæg på ganske kort tid og nyde resultatet mange år frem:

 1.    Først skal du måle op, så du finder ud af præcis, hvor meget materiale du skal bruge – samtidig med at du markerer, hvor din væg skal sidde.
 2.    Nu skal du fastgøre bundskinnen – den nederste skinne, der holder hele skellettet og siden også væggen. Den skal skrues eller sømmes fast alt efter underlaget, og der må ikke være mere end max 6 cm mellem skruerne.
 3.    Nu skal alle skinnerne klippes til i længden. Det gør du med en pladesaks. Den letteste metode er, at du først klipper de to sider, så bøjer du skinnen og klipper bunden.
 4.    Efter skinnerne gentager du processen med stolperne. De skal være omkring 1cm mindre end det stramme/fulde mål.
 5.    Når du har skruet skinnerne på, skal du sætte stolperne fast. Det gøres ved, at du vandret fører dem ind og drejer dem lodret, så de kiler sig fast mellem de to skinner. Drej den, så de sidder stramt fast flange mod flange. Skru dem fast, og sørg for, at der er den rette afstand mellem dem hele vejen.
 6.    Så skal pladerne skæres til. De skal som udgangspunkt være 1-1,5cm kortere end afstanden mellem loft og gulv. Du kan bruge en stållineal og en hobbykniv til at skære dem til.
 7.    Skru pladerne fast, og vær opmærksom på at få forsænket dem, så de kan spartles ud og skjules af maling eller tapet senere. Husk at vende pladerne ens, og at hvis du lægger flere lag, så skal samlingerne forskydes.
 8.    Når du har lavet den ene side af væggen færdig, er det tid til at lave elinstallationerne og lægge isoleringen i væggen. Det er vigtigt, at den ikke presser mod pladerne.
 9.    Lav den anden side af væggen på samme måde som den første.

Nu er væggen oppe, og du skal til at spartle huller og samlinger ud, så det bliver en pæn, glat overflade at arbejde videre med, når den skal males eller tapetseres.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på opsætning af gipsvæg!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på opsætning af gipsvæg

Opsætning af gipsvægge – Hvilke valg skal der tages?

Der er en række ting du skal tage med i dine overvejelser, inden du sætter dig ind i bilen og kører til det nærmeste byggemarked. Det handler i høj grad om, hvor din væg skal bygges, hvor kraftig den skal være, og om der er specielle krav, den skal kunne leve op til. Du kan for eksempel overveje følgende:

Skal din væg være ekstra afvisende overfor lyd?

Vil du gerne kunne sidde i dit nye rum uden at skulle bekymre dig om lyden, så kan du vælge at opbygge den af tykkere plader, fordi de isolerer bedre end de tyndere varianter. Desuden kan du også beklæde dine gipsvægge med stof eller bruge isoleringsmateriale, der er fremstillet specielt til formålet.

Skal gipsvæggen kunne holde tunge ting?

Skal du kunne hænge ting som et fjernsyn, reoler eller andre tunge ting op på væggen, når den er opført, så har det indflydelse på, hvilken form for gips du skal vælge, og hvordan det skal monteres på skellettet. Du kan for eksempel vælge at bruge en fibergipsplade i stedet for en almindelig gipsplade. Det er ganske simplet en gipsplade, der er iblandet 20% papirfiber og derfor opnår en styrke, der svarer til to almindelige plader.

Skal gipsvæggen opfylde bestemte brandkrav?

Alt efter om det er i privat eller offentligt regi, du skal opføre væggen, så er der en række regler, der skal overholdes. Det er vigtigt, at du undersøger det grundigt, inden du går i gang, så du ikke ender med at få en bøde, være nødt til at flytte væggen eller værre endnu; bringe folk i fare.

De fleste steder vil et enkelt lag gips ikke opfylde brandkravene.

Vælger du det, der hedder brandgips, får du en plade, der i stedet for de almindelige 125mm er 150mm tyk og derfor giver en bedre beskyttelse.

Hvor mange lag gipsplader skal du bruge?

Der er helt sikker folk, der vil sige, at en enkelt plade er nok, hvis du skal opføre en helt almindelig skillevæg eller lignende.

Der er dog store kvalitetsfordele ved at tænke en ekstra gang og overveje at bruge to lag gips i stedet for kun et. Det giver et mere stabilt resultat, der kan bære mere, isolere bedre og større holdbarhed. Det betyder altså, at du skal købe dobbelt så meget, som hvis du kun bruger et lag, men til gengæld får du et bedre og langt mere professionelt resultat i den sidste ende.

Der er heller ikke mange håndværkere, der vil anbefale dig andet end at investere i det andet lag gips.

Ydermere vil det være svært at bygge en væg, der lever op til kravene for brandsikkerhed, hvis du kun bruger et lag gips.

Hvad koster en gipsvæg?

Det er meget forskelligt, hvad det kommer til at koste dig at lave din gipsvæg. Det handler om:

 •         Hvor mange lag gips du skal bruge
 •         Om væggen skal isoleres
 •         Hvilke plader du vælger
 •         Om den skal opføres af andre, eller om du selv vil gøre det.

Som udgangspunkt kan du regne prisen ud i m2 ved at finde priserne på skinner, plader, og hvad du ellers skal bruge til at bygge din væg, og finde ud af, hvor meget det vil koste pr m2.

Et slag på tasken vil være, at priserne ligger på mellem 400 og 750 kroner pr m2, afhængigt af dit valg af materiale.

Gips til indvendige vægge

Gips er et materiale, der kun egner sig til brug indendørs. Du kan få plader, der egner sig til brug i alle rum i huset, så de holder sig længe og giver det pæneste resultat.

Skal du for eksempel beklæde væggene i badeværelset eller omkring vasken i køkkenet, så skal du bruge det, der hedder vådrumsplader. De kan holde til at blive våde og er behandlet, så de ikke bliver angrebet af mug og skimmel, selv om de er fugtige gennem længere tid.

Gipsvægge har mange fordele, de er billige, de er lette at opføre, og så er resultatet pænt og let at arbejde med, når de er opført.

Tapetsering og maling af gipsvæg

Ligesom selve opførelsen af væggen er det også ligeud ad landevejen, når du skal male eller tapetsere dine nye vægge, efter de er færdige. Hvad enten du skal male eller tapetsere, så er det en god ide at følge disse trin:

 •         Spatel alle huller og samlinger ud
 •         Slib alle ujævnheder ud
 •         Fej væggen ren.

Nu skal væggen behandles med en grunder, hvis du skal male den. Det er vigtigt, at du vælger en grunder specielt til denne form for vægge, for det er dette skridt, der sørger for, at malingen binder til væggen og ikke falder af.

Skal du i stedet sætte tapet op, er det vigtigt, at du sørger for at forlime alle samlinger og steder, hvor der er spatlet, fordi spatelmassen suger utroligt meget. Det gøres ved, at du inden du begynder at tapetsere smøre et tykt lag tapetklister på de steder, der er spatlet, for så at lade det trække ind, før du sætter tapetet på. Det sørger for, at der ikke bliver revner, og at tapetet ikke slår fra over samlingerne.

Sådan hænger du noget op på en gipsvæg, uden den går i stykker

Modsat hvad mange tror, så kan en gipsvæg bære en del, hvis du sørger for at bruge de rigtige skruer og plugs til at hænge op i.

Det vigtigste er, at du ved, hvilken væg du arbejder med. Er der tale om et eller to lag? Er gipsen monteret udenpå en krydsfinérplade eller lignende? Har du styr på det, så kan du uden problemer finde netop de skruer og plugs, det kræver at hænge hylder, billeder eller TV op.

Vær opmærksom på, at der findes helt specielle rawplugs, der er udviklet til brug i gipsvægge, og at du med dem vil lave ophæng, der er både holdbare og lette at fjerne igen.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på opsætning af gipsvæg!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på opsætning af gipsvæg

Her er en gipsvæg en god ide

Det er ikke altid, at en gipsvæg er løsningen til trods for de mange fordele ved det lette, anvendelige og billige materiale. I rigtig mange tilfælde vil du dog kunne få stor glæde af at bruge netop gipsplader til at opføre din skillevæg eller rumdeler. For eksempel, hvis:

Du vil spare tid og penge på opsætningen af en ny væg

Der er ingen tvivl om, at gipsvægge er billigere end de andre muligheder, der er for at opføre nye vægge i dit hjem. Det er desuden en løsning, der er hurtig at udføre og kan laves pænt af en gør-det-selv-mand eller -kvinde på en enkelt weekend.

Du vil lave rumdeling

Specielt, hvis det er en midlertidig løsning, du gerne vil have muligheden for at fjerne igen senere, uden at det kommer til at kræve en kæmpe indsats. En rumdeling kan give dig muligheden for at dele de store rum i dit hus i flere små og eventuelt lave separate værelser til dine børn i de år, der er brug for det.

Du vil lave et ekstra værelse

Hvis du har en stor stue og gerne vil inddrage en del af pladsen til at lave et nyt kontor eller et værelse til ungernes legetøj. Det er let og hurtigt at gøre og resultatet er ligeså hurtigt at fjerne igen, når børnene flytter hjemmefra, og der er flere tomme rum til rådighed.

Det er den perfekte mulighed for at lave løbende tilpasninger til dit hjem, så det passer til de ændringer, der sker i en familie gennem årene.

Casper

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]