Drømmer du om en sund og aktiv hverdag, er du nødt til selv at tage affære, da ingen andre gør det for dig. En sådan drøm vil som regel forblive en drøm, hvis man hverken har viljen eller motivationen til at gøre noget ved det. Det er en skam, da drømme netop er til for at blive realiseret.

I denne guide får du intet mindre end otte tips og tricks til en sund hverdag. I guiden vil du blive inspireret til at droppe dine usunde vaner til fordel for nogle sundere og mere livsgivende af slagsen. Sug viden til dig og tag affære, hvis du gerne vil gøre noget godt for dig selv, din krop og din familie.

Sov godt – og nok

Det er nemmere sagt end gjort at sove godt og nok, da det i stressede perioder kan være svært at få sovet nok. Det er ikke desto mindre vigtigt, at du tager din nattesøvn seriøst, da søvnen er afgørende for, at vi mennesker kan få hverdagen til at hænge sammen. Som voksen skal du som hovedregel have mindst 7-8 timers søvn i døgnet, mens dit barn skal have 9-18 timers søvn afhængig af barnets alder.

For at sove bedre bør du droppe koffeinholdige drikke før sengetid, undgå brug af digitale enheder om aftenen og sørge for, at der er mørkt og køligt på dit værelse.

Skift din bil ud med en (el)cykel – hvis muligt

Er du så heldig at bo i nærheden af din arbejdsplads, bør du overveje, om du overhovedet har brug for en bil. En bil kan ganske rigtigt gøre hverdagen lettere, men bilen medfører typisk også en masse ekstraudgifter og besvær. Det er nemlig ret dyrt at være dansk bilejer, da der skal bruges penge på alt fra forsikring og vægtafgift til brændstof, bilvask og reparationer.

Ønsker du at spare penge og komme i bedre form? I så fald bør du skifte din bil ud med en cykel eller en elcykel. En elcykel er et godt valg, hvis du har brug for en hjælpende hånd til at komme frem til destinationen, hvad enten destinationen er din arbejdsplads, supermarkedet eller vuggestuen. Du kan søge efter den bedste elcykel på nettet, hvis en cykel med motor står øverst på din ønskeliste.

Vær aktiv med dit barn

Som mor eller far kan det være svært at finde tid til at motionere i en i forvejen travl hverdag, men måske kan det lade sig gøre, hvis man lærer at multitaske. Du kan for eksempel vælge at kombinere motion og børnepasning ved at motionere med dit barn. I den anledning kan du overveje at investere i udelegetøj i form af en trampolin eller et gyngestativ. Der findes mange robuste trampoliner, som kan betjenes af både børn og voksne.

En trampolin til haven vil ikke kun komme dit barn, men også dig til gode, hvis du sørger for at investere i en trampolin, som også er egnet til voksenbrug.

Vink farvel til cigaretterne

Det hjælper ikke meget at dyrke masser af motion og spise sundt, hvis man kværner en pakke cigaretter om dagen. Derfor opfordrer vi dig til at vinke farvel til cigaretterne en gang for alle. Tanken om aldrig at skulle ryge igen kan virke angstprovokerende for mange rygere, men når du først er kommet over på den anden side, vil du takke dig selv.

Et rygestop vil ikke kun gavne dit helbred, men også din økonomi, da man som ryger ikke kan undgå at bruge rigtig mange penge på cigaretter og lightere. Husk at der findes masser af hjælpemidler til at gennemføre et rygestop. Der findes bl.a. nikotintyggegummi og nikotinplastre. Din læge vil helt sikkert gerne hjælpe dig med at lægge en handlingsplan.

Hold igen med rødvinen

Det er en kendsgerning, at vi danskere er glade for rødvin og alkohol generelt, hvilket der som udgangspunkt ikke er noget i vejen med. Dog skal man være opmærksom på, at rødvin feder meget, hvorfor man bør holde igen med flaskerne, hvis man har en lav forbrænding. Usundt eller ej skal der naturligvis være plads til at nyde et glas rødvin i ny og næ.

Gør det evt. til en vane kun at drikke rødvin og alkohol i weekenden.

Skru ned for tempoet

Det er sundt at holde sig i gang og have travlt en gang imellem, men hvis man konstant arbejder i et højt tempo, risikerer man at udvikle stress. Stress er bestemt ikke noget, man bør spøge med; tilstanden kan føre til depression og kan gøre en person uarbejdsdygtig. Ergo er det vigtigt, at man passer godt på sig selv og ikke presser sig selv mere end højst nødvendigt.

Stresser dit arbejde dig, bør du tage en snak med din arbejdsgiver, så der kan blive taget hånd om det, før det udvikler sig yderligere. Stress er betydeligt lettere at forebygge end at behandle; derfor bør man ikke ignorere eventuelle stresssignaler.

Forkæl din krop

Døjer du med smerter og ømhed, bør du opsøge en massør eller en fysioterapeut, så du kan få kigget på det. Der skal ofte ikke mere end én eller to behandling(er) til for at behandle mindre skavanker, hvorfor pengene til en massør eller fysioterapeut er givet godt ud.

Du kan også forkæle din krop ved at tage lange bade, ved at besøge et lokalt spacenter eller ved at investere i en massagestol til hjemmet. Det korte og det lange er, at det er sundt at forkæle sig selv.

Oprethold en sund væskebalance

En sund væskebalance er afgørende for at opretholde kroppens funktioner. Det ved de fleste, men det er alligevel ikke alle, som husker at drikke nok væske i løbet af dagen. Det er en stor udfordring, da det kan føre til hovedpine, dehydrering, koncentrationsbesvær m.v.

For at opretholde en sund væskebalance bør du indtage omkring 1,5-2 liter vand om dagen. Om sommeren bør du drikke op til 3 liter væske, da varmen øger kroppens behov for væske. Dit væskeindtag bør hovedsageligt bestå af vand, selvom der også skal være plads til at drikke juice, saftevand, sodavand og smoothies i moderate mængder.

Similar Posts

One Comment

  1. Generelt skal der ikke ret meget motion til for at få en sund hverdag.. Gå en tur om morgenen, i frokostpausen eller om aftenen, så kommer man langt. Og med en romaskine behøver man bare 20 minutter så har man fået en vanvittig effekt træning, der giver langt mere sundhed end de fleste andre personer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *