I takt med at flere og flere går op i både krop og udseende, er de fleste hoppet med på fitnessbølgen. Derfor er efterspørgslen på kosttilskud stigende og der er især mange som køber det populære supplement proteinpulver. Rystet op med vand, mælk eller anden væske bliver det til protein shakes. Mange er dog bekymrede for, hvorvidt proteinpulveret i protein shakes skader kroppen.

Der er en lang række sundhedsmæssige bekymringer vedrørende proteinpulver, som folk for det meste indtager som protein shakes. Disse omhandler for det meste skader på nyrerne, knogledensitet og hjertekarsygdomme. Men er der noget om snakken?

Skader protein shakes nyrerne?

Mange er bange for at nyrerne kan blive skadede af overdrevent indtag af proteinpulver – f.eks. som protein shakes. Det er da også rigtigt, at når vi indtager mere protein, så vokser nyrerne og der filtreres mere blod per tidsenhed. På den anden side er nyrerne mindre, og der er en lavere mængde af filtreret blod, når vi indtager mindre protein.

Men flere undersøgelser viser at nyrerne tilpasser sig disse forandringer hos alle raske mennesker. Dette vil sige, at du ikke behøver at bekymre dig om, hvorvidt protein påvirker din nyrere, hvis du er sund og rask.

Hvilke andre bivirkninger er der ved protein shakes?

Nogle undersøgelser har fundet evidens for, at knoglerne bliver afkalket ved højt proteinindtag, mens andre undersøgelser påviser, at protein er godt for knoglesundheden. Generelt er dette emne som mange andre. Der er meget få beviser på farlige bivirkninger ved højt proteinindtag. Det vigtigste er naturligvis at bruge sin sunde fornuft og ikke overdrive med proteinpulver forbruget.

Hvorfor siges det, at protein shakes ikke virker?

Flere har den ide, at de blot kan indtage proteinpulver og se en effekt på deres muskelmasse og udseende inden for kort tid. Men sådan fungerer det ikke. Proteinpulver har ingen isoleret virkning i sig selv, men sammen med fysisk træning, hjælper det kroppens celler med at restituere sig efter træningen – og det kan opbygge større muskelmasse.

Så det hele handler om at have et velplanlagt træningsprogram og et gennemtænkt kostplan, hvis du skal have nogen effekt af at drikke protein shakes.

Hjælper protein shakes på vægttab?

Proteiner er det næringsstof med den mest mættende effekt. Derfor kan et højt indtag af proteiner fremme fedt- og vægttab, især hvis du tilføjer frugt og bær for at gøre protein shaken til en lækker smoothie.

Hvis dit hovedfokus er at gå ned i vægt, så bør du dog gå efter at købe kaloriefattige proteinpulvre til dine shakes. Led efter ord som “diet” i navnet for at finde de blandinger som indeholder færrest kalorier. De indeholder oftest også vigtige antioxidanter såsom grøn te ekstrakt. Men det er vigtigt at huske, at du ved siden af dit protein-indtag også skal spise en sund og varieret kost, som ikke kun indeholder protein shakes til morgen, middag og aften.

Hvornår skal jeg drikke mine protein shakes?

Generelt bør du indtage en protein shake lige efter hver træningslektion. Restitutionen begynder straks efter træningen og det er her kroppen har brug for ekstra proteiner.

Hvis du som den almindelige dansker sidder ved middagsbordet omkring klokken 18.00 og ikke indtager flere proteiner inden morgenmaden næste dag, så går du omkring tolv timer uden proteiner. Det er et halvt døgn, hvor kroppen bør restituere sig og genopbygge musklerne efter dagens belastninger og slid. Ved at drikke en proteinrig shake mellem aftens- og morgenmad, hjælper du med at styrke mullerne.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *