Pudsning af væg

Det kan være svært at finde ud af, hvordan du pudser din væg bedst, og får det ønskede resultat. Her kan du læse de bedste tips og tricks til pudsning af væg.  Der findes mange måder at pudse vægge på. Inden du begynder, skal du overveje, hvilken slags væg det er, du ønsker at pudse. Det kan nemlig have indflydelse på materialet og fremgangsmåden.

Gør det selv guide – Step by step

Sådan kan du selv få styr på pudsning af væg:

 •         Væggen klargøres. Udfyld borehuller, reparer småskader og vask væggen med grundrens.
 •         Fugerne klargøres. Sørg for at fugerne er parallelle med stenene.
 •         Krads eventuelt lidt gamle fuger ud. Gør plads til den nye mørtel ved at fræse eller kradse omkring 3 centimeter ind i de gamle fuger.
 •         Mørtlen skal passe til den gamle. Den gamle mørtel er højst sandsynligt en cementbaseret mørtel eller en KC-mørtel. Hvis huset er fra før Andens Verdenskrig, kan man risikere, at mørtlen er en kalkmørtel. Spørg en kyndig til råds inden du kaster dig ud i noget.
 •         Mørtel blandes. Bland mørtel og lad den hvile 15 minutter inden du går i gang.
 •         Kom i gang. Mørtlen anbringes på et murerbræt, og der bruges en fugeske til at fylde fugerne ud. Disse skal fyldes helt ud. Et fugepressejern kan være en fordel, når fugerne er fingertørre. Her skal de nemlig presses og lukkes af.
 •         Fugt væggen. På denne måde undgår man, at væggen suger for meget.
 •         Lav først et tyndt lag. Mørtlen skal påføres hurtigt og blot groft. Den fordeles, så den sidder i et lag på omkring 3 millimeter.
 •         Hvil. Lad din væg tørre et døgn.
 •         Påfør endnu et lag. Dette lag skal være cirka en centimeter og hvile i cirka 3-5 døgn.
 •         Brug et filtsebræt. Dette sørger for, at din væg bliver glat og pæn.
 •         Tredje lag er valgfrit. Det er kun til dig, der vil sørge for en 100% glat væg. Det gøres med en finpudsmørtel. Dette lag skal være helt tyndt.

Hvad koster det at få pudset en væg?

Hvis du ikke selv tør kaste dig ud i at pudse dine egne vægge, findes der mange murer, der gerne vil slå til. Dog skal du ikke tage det første det bedste, da der kan være meget store prisforskelle. De kan nemt variere mellem 300,- pr. m2 og 600,- pr. m2.

Det kan altså godt betale sig at researche lidt, inden man betaler for pudsning af væg.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på pudsning af væg!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på pudsning af væg

Indvendig pudsning af vægge

Hvis væggen der skal pudses, er indendørs kan puds være et godt materiale at rette op med. Det betyder ikke meget, om det er cementbaseret eller gipspuds. Dog er gipspudsen nemmere at arbejde med og også noget lettere at modellere med. Derfor kan gipspudsen altså være en fordel, hvis du skal om vægge med hjørner, i indhak eller lignende.

Hvis væggen er meget ujævn, kan du vælge at tilføje ledere til dit projekt. Det kan eksempelvis være ledere, du skruer ind i væggen. På tværs af disse holder du en retskinne eller eventuelt et vaterpas, der skal sørge for, at lederne sidder, som de skal. Med denne metode får du et ensartet og glat resultat.

Tyndpudsning

Dog er det ikke altid, at væggen er rå og meget ujævn. Til tider ønsker man bare at få en temmelig jævn væg til at være helt glat. Her kan du benytte dig af tyndpudsning med mørtel.

Det er igen ikke så vigtigt hvilken slags mørtel du bruger. Dog er det nemmere, hvis du bruger en sandspartel. Denne trækkes over væggen i ét enkelt lag.

Der er også en type puds, du kan bruge, for at dit resultat bliver en helt glat overflade. Det er så godt som umuligt at få af, men du behøver ikke at frygte, at det falder ned, hvis du spartler over det.

Vægge i vådrum

Fremgangsmåden i vådrum er den samme som i alle andre rum. Her skal der blot tænkes en ekstra gang over valg af puds. Du skal sikre dig, at den slags puds du har valgt, faktisk egner sig til benyttelse i vådrum. Det kan f.eks. være en fiberforstærket puds.

Vægge i kældre

I kælderrum skal du selvfølgelig også tage vandet i overvejelse. Vandet skal ikke bremses men have mulighed for at trænge igennem som små dråber for derefter at fordampe eller blive ventileret væg i kælderen. Derfor skal pudset være diffusionsåbent. Tjek hellere en ekstra gang, inden du går i gang.

Udvendig pudsning

Sørg for at væggen har en overflade, der er sugende – den skal altså have en åben overflade, ellers kan mørtlen ikke hæfte. Facaden skal derfor renses, hvis den er blevet malet med en diffusionstæt maling.

Herefter retter du op på eventuelle skader i muren. Og igen renses muren. Denne gang med sæbevand (grundrens kan også benyttes). Nu fylder du fugerne ud, hvis de ikke ligger plant med murstenene.

For hvert lag skal du huske at forvande facaden. Dette sørger for, at den har en ensartet sugevne.

Det er vigtigt at få en elastisk overflade, ellers risikerer man, at det slår revner. Dette gøres ved, at man lægger det stærkeste mørtel i det tykkeste lag inderst og den svageste mørtel i det tyndeste lag yderst. Vær altid sikker på at der ikke ligger et lag indenunder. Hvis dette er tilfældet, må det lag, du påfører aldrig være stærkere eller tykkere end det forrige lag. I dette tilfælde vil det falde af.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på pudsning af væg!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på pudsning af væg

Fordele og ulemper ved pudsning af væg

Fordele:

 •         Kosmetiske årsager. At pudse en væg bliver gjort for udseendets skyld. Med dette stykke arbejde kan man gemme ujævne vægge og rå mursten væk temmelig simpelt.
 •         Nemmere at indrette. En glat og blank væg er bare nemmere at indrette. Både når det kommer til møbler, men især også når det kommer til vægophængte indretningsmaterialer som f.eks. billeder.
 •         Nemmere at reparere. Borehuller og andre småskader i en glat væg er noget nemmere at have med at gøre end i en meget ujævn væg. Derfor kan det altså også være en fordel på længere sigt.

Ulemper:

 •         Puds kan revne. At du pudser din væg, er ikke ensbetydende med, at væggen nu passer sig selv for evigt. Der kan sagtens forekomme små skader der skal rettes op på, da puds kan finde på at slå revner.
Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]