Puls-testen

Find dit kondital udelukkende ud fra din puls

Denne konditest er for nyligt udviklet af danske forskere. Den tager udgangspunkt i at hvilepulsen falder når man kommer i bedre form fordi slagvolumen øges.

Jo større afstand der er mellem hvilepuls og maxpuls desto større sandsynlighed er der for at man har en høj maksimal iltoptagelse og dermed et højt kondital.

Hvilepuls

Hvis du ikke har målt din hvilepuls, men blot ønsker at udnytte testens principper til et kvalificeret gæt, kan du bruge nedenstående retningslinier til at anslå din hvilepuls:

Hvilepuls
                 Ekstrem god form:                                       40
                 Meget god form:50
                 God form60
                 Dårlig form:70
                Meget dårlig form80

Testens gennemførelse


– Find din hvilepuls (måles liggende lige efter at du er vågnet om morgenen)


– Find din maxpuls (måles ved en maksimal bakkespurt efter grundig opvarmning)


– Indtast værdierne i nedenstående felter og tryk på Beregn!

Bemærk: Testen er kun afprøvet (valideret) på veltrænede mænd i alderen 20-50 år.

Overfor denne gruppe har testen en rimelig høj pålidelighed – på højde med andre gode indirekte test.

Man kan også bruge testen på andre grupper, men indtil der ligger flere resultater kender vi ikke usikkerheden præcist.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Indtast de målte værdier
Hvilepuls:
Slag/min
Maxpuls:
Slag/min
Vægt
Kg
Maximal iltoptagelse:
0l/min
Kondital:
0ml/kg/min

Hvis ikke du har målt din maxpuls kan du anslå den udfra din alder. Dette øger naturligvis usikkerheden på resultatet. Indtast alder og overfør makspulsværdien til beregneren ovenfor.

Alder:
år
Maxpuls:
0
Reference:
Uth N, Sorensen H, Overgaard K, Pedersen PK.
Estimation of VO2max from the ratio between HR(max) and HR(rest) – the Heart Rate Ratio Method.
Eur J Appl Physiol. 2004 Jan;91(1):111-5.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Kommentarer

 1. Hejsa. Jeg har en hvilepuls som er fra naturens side er meget lav – pga stort hjerte. Min puls er 42 – men dyrker ikke pt motion og har ikke gjort det i 3

 2. Som Anders skriver er det en puls han er udstyret med fra naturens side.

  Min hvilepuls er målt i forbindelse med en døgnmåling af puls og blodtryk. Jeg har en hvilepuls på 31.

  Taster jeg mine værdier ind i testen:
  Hvilepuls: 31
  Maxpuls: 202
  vægt: 82

  Kondital: 99.7
  Iltoptagelse: 8.18

 3. jeg prøver at sammenligne den beregnede iltoptagelse ved henholdsvic coopertest og denne med hvilepuls. resultaterne er MEGET forskellige. i coopertesten løb jeg 2900 meter, vejer 82 kg. kondital:53
  hvilepuls:36
  maxpuls:180 – giver kondital på 76
  kunne måske have presset en anelse mere i coopertesten, men ikke ret meget.ikike noget der kunne bringe de to beregninger i nærheden af hinanden.
  hvorledes opstår denne store forskel?

 4. Husk at det er hvilepuls der bruges i formlen – altså når du sidder/ligger ned i 5-10min… ikke laveste puls under søvn (da den ofte er 10slag under hvilepulsen)

 5. Prøv at indsætte en hvilepuls på 120 i formlen:-)

  Det giver en topkondi for en mand på 90 kg med en makspuls på f.eks. 180!!!

  I øvrigt fik jeg hos militæret et topkondital ved en coopermåling, selv om jeg ikke dyrkede sport på nogen måde. Mit hjerte falder bare til ro stort set umiddelbart efter en belastning.

  /Morten

 6. tja min hvilepuls er 66 målt på sofaen foran tv et
  jeg vejer 88 , men er dog 186 høj
  jeg tog min arbejdspuls som 220 minus 54 som er min alder og fil 39 i kondital
  yes og jeg lever længere p g a den lave hvilepuls og jeg har også et ret flot blodtryk
  kan alt dett passe jeg spiller golf 3 gange om ugen om sommeren men rører mig faktisk ikke meget ud over dette, står dog op på arbejde underviser ??hmm

 7. Hej. Jeg gaar til atletik 2 gange om ugen. (lang distance loeb).
  jeg traener i centeret 3 gange om ugen og svoemmer en gang om ugen.

  Jeg er i rigtig god form.
  Men jeg har en hvilepuls paa 70, og en maxpuls paa 230.
  Hvad betyder det?

 8. hej… jeg ville bare lige høre om det samme gælder for et barn, hvad pulsen angår? Jeg er ved at skrive opgave om born og overvægt. hvor skal pulsen ligge ved et barn?

 9. hej
  jeg har lige fåde et fedt puls ur. vi har mange gange pjatte med at vi hr en lav puls i min famile og at det er arveligt. jeg har også fåde fortaget EKG når jeg skulle bedøves og sådan..min hvile puls viser 35 og det er alså ikke fordi jeg har den vilde kondi jeg løber tre gange om ugen, så vis der er nogen der forsker i dette så kunne det været at det her kunne bruges.

 10. Hjælp, kan ikke aflæse min puls. Jeg har prøvet at tage min puls, men efter et par sek. kan jeg ikke mærke den mere. Jeg får snart et pulsur, vil nemlig gerne vide min hvilepuls. men der er kun- max- aktuel og gennemsnit. kan det bruges til at måle hvile pulsen? det er uret fra iform tilbudet. ?

 11. Bjarne n. skrev:
  jeg prøver at sammenligne den beregnede iltoptagelse ved henholdsvic coopertest og denne med hvilepuls. resultaterne er MEGET forskellige. i coopertesten løb jeg 2900 meter, vejer 82 kg. kondital:53
  hvilepuls:36
  maxpuls:180 – giver kondital på 76
  kunne måske have presset en anelse mere i coopertesten, men ikke ret meget.ikike noget der kunne bringe de to beregninger i nærheden af hinanden.
  hvorledes opstår denne store forskel?

  I en coopertest er der et væld af fejlkilder. Løbeunderlag, disponering af løbet, vindmodstand, løbeteknik, etc.
  Coopertesten giver altså ikke et præcist mål for iltoptagelsen. Hvilket denne heller ikke gør. For at måle din maksimale iltoptagelse(ko nditallet) skal du lave testen i et avanceret laboratorie, hvor du har mulighed for at måle og til dels styre alle faktorer(bla. ind- og ud-åndingsluften).

  Coopertesten giver blot et vejledende tal, som du kan buge til at se en udvikling i din træning. Det vil sige at du individuelt kan bruge den som et mål for dine egne forbedringer, men der er som sagt et hav af fejlkilder, som kan have indflydelse på resultatet.

  mvh Jens Djernes

 12. nej hvor har jeg en dårlig form, for et havlt år siden var min hvilepuls på ca55. jeg har nu lige vært på min første løpetur på et halvt år, pulsen var på 130 lige inden… er det nogle galt så??? jeg er kun 23 år

 13. Hej Therese

  Tror du ikke bare, at din puls måler havde en fejl melding. Hvordan lå din puls under løbeturen?

 14. Hej der 😉

  Jeg giver ikke meget for sådan en test, når max pulsen er alders og alderen slet ikke indgår som en faktor i testen…

 15. Lige en kommentar til dig med hvilepuls på 130 lige inden løbeturen. Det er min også, fordi jeg er i omdrejninger og klar til at løbe, men den er altså noget helt andet når jeg dovner den i sofaen 😉

 16. Der må være en fejl i udregningen. Uanset hvilken vægt jeg indtaster, så får jeg samme kondital, men forskellig iltoptagelse.

 17. Ja nu lader det til at der er mange her der har forstand på puls osv. Men hør her. Når jeg nogle gange er ved at falde i søvn og ligger på siden og kan mærke/høre min puls lyder og føles det som om den bliver langsommere og langsommere. og til sidst slår med noget der ligner 20-30 slag i minuttet. (har normal hvilepuls på ca 60)
  Efter fulgt rejser jeg mig hurtigt da jeg føler at hjærtet er ved at stoppe helt (og er ærligt nok lidt bange for situationen)

  Er det bare noget jeg bilder mig ind eller er det bare hjærtet der slapper meget godt af i denne situation? For har nævnt det over for min læge og han fattede intet af det jeg sagde. er 22 år og mit hjærte lader ikke til at have nogle problemmer uddover extraslag (som også er harmløst)

 18. Kan ikke forstå at man kan regne kondi ud, min hvilepuls er 43 på mit pulsur. det mindste jeg har haft og det var ikke om morgen. men da jeg sad ved min computer. Og jeg har bestemt ikke en god kondi…
  Så det forstår jeg ikke, dyrker ingen form for motion :S

  Så er lidt skeptisk.

  Christine

 19. hej ja har fått 1st puls sonic armbandsur 1 rosa och undrar nu hur ja ska använda den andra ja fick med den är för stor att ha runt benet så undrar vart den ska vara. tack på förhand

 20. Puls varierer formentligt meget i løbet af en dag. det kan tænkes at pulsen er lavere under meditation kl. 16.00 end den er om morgenen lige efter opvågning. Mentalt pres øger også pulsen fx hvis man føler sig truet eller skal præstere under konkurencer.

 21. Hej, jeg er 35år, 176cm, 82kg og cyklede 100km i går. Kan det passe at jeg på 100km har en gennemsnitspuls på 172 eller er det for højt? Er der steder hvor man kan læse om dette? Jeg har en hvilepuls på 54 og en max puls på 193…

 22. hmm. Nogen der kan forklare mig dette. Har målt min puls til når jeg vågner to gange til 60 – 63. Men når jeg har sat i et stykke tid hende af dagen kan den vær på alt mellem 76 til 96. Så er det stadig den om morgenen der tæller eller er min puls om dagen for høj? for de 76-96 er bare foran en computer. ikk noget hårdt ved kroppen.

  Hvilken er den rigtige hvilepuls ?

 23. => carsten32
  Det er din morgenpuls, der er din hvilepuls. Selvom du bare sidder foran computeren er kroppen alligevel i bevægelse – du sidder og taster og bruger mus f.eks. Bare det at tale kan øge din puls en lille smule. Det anbefales derfor ofte at tage hvilepulsen om morgenen, inden man stiger ud af sengen!

 24. Det antydes i teksten, at man kan anslå sin hvilepuls ud fra hvilken form man mener at være i. Det giver jo ingen mening! Det er lige omvendt: Man kan anslå sin fysiske form ud fra hvilepulsen!

 25. Der må være noget helt galt med denne tests setup.
  Den påstår at jo større forskel der er mellem hvile- og makspuls, jo bedre er ens kondition. Så lang så godt, det lyder rimeligt, men det hele kortslutter når man så finder ud af, at jo tættere hvile- og makspuls er på hinanden, jo bedre bliver resultatet.
  F.eks. giver en hvilepuls på 100, en makspuls på 140 og en vægt på 70 et kondital på 21,4. Gennemtestet test? nej det tror jeg ikke.

 26. Det er vigtigt at pointere, at vi alle er forskellige! Nogle personer kan have en relativ lav hvilepuls og være i dårligere form end andre med en relativ høj hvilepuls. Puls er et udtryk for hjertets slag. Når hjertet slår, pumper det blodet rundt i kroppen og det kan mærkes i aterierne (blodårer der fører iltmættetblod fra lungerne og ud i kroppen) især på halsen og håndleddet, som en pulserende følelse. De individuelle forskelle mht. puls er mange, men tre af de vigtigste som man selv kan ændre på er:
  – Hjertets pumpekraft.
  – Hjertets slagvolumen (mængde af blod pumpet ud pr. minut).
  – Udnyttelsen af den optagede ilt i blodet (primært i muskler!).

  Maxpuls er aldersbetinget og ikke trænérbar, men forskellen på hvilepuls og maxpuls kan styres ved træning. Jo større forskel, desto nemmere vil et givent arbejde føles og belastningen på hjertet vil være mindre.

 27. Drenge…. prøv at hør her….. man skal ikke tro på alt hvad man læser på nettet, det er noget….. denne her test er noget fake…. jeg ved ikke hvorfor i bruger den….

 28. Hør her Yusuf.
  Hvordan kan du vide det er fake???
  Er du måske en eller anden forsker??? Det tror jeg nemlig heller ikke! Så hvorfor ødelægger du det for andre folk?
  Jeg syntes bare du skal lukke, og så lade folk tage den test!

 29. Dennis A, skriver at han har en hvilepuls på 31, er det ikke ganske lavt? Hvilken motionsform dyrker du?
  DEr er ingen som fra naturens side har så lav en hvilepuls.
  Jeg håber ikke at som en skriver at hvilepulsen er 100-120, det betyder dårlig konti og hjerteproblem!

 30. Hvilepulsen er den puls i kan måle når kroppen er i total hvile det bedste tidspunkt er om morgenen når du er helt udhvilet og restitueret. lig helt stille

  hvis du har f.eks. jern mangel dårlige blodtal så kompenserer din krop ved at hæve pulsen det kan forklare din højere hvile puls selv om formen er god nok
  men det mest sandsynlige er nok at din krop er i restitution, du skal være udhvilet.

 31. det er lidt mærkeligt jeg burde være i god form da jeg er en kvinde der løber en 5 kilometer på 21 min og en 10 på 43 min men min hvile puls er på 90 og max er urealistisk høj 220

 32. Jeg kan ikke helt forholde mig til min puls. Om morgenen er den 45-50, men normalt om dagen er den alt fra 60-90, og min makspuls er ca. 220. Jeg er i forholdsvis god form, løber coopertest på 3200 meter, og er en meget aktiv soldat i Hæren. Foruden cykler jeg på højt plan, er i mit livs bedste form, men alligevel har jeg høj hvilepuls. Skal man regne hvilepulsen i intervallet i forhold til sin makspuls, eller er det dét samme at have en hvile puls på 50 og en maks på 190, som en hvilepuls på 50 og en maks på 220?

 33. Bare en kommentar til Daniel, uanset om du er i god fysisk form, kan din puls afhænge af mange andre faktorer, så som stress, angst, mental træthed, derfor er det ofte at pulsen er forskellig i løbet af dagen – du kan få programmer der kan måle og vise dig det. Her et eksempel: http://www.heartwizard.dk

 34. hej jeg er en pige på 18 som ikke er super god form
  Efters et fravær fra elite basket . Jeg er begyndt og løbe igen hvilket ikke går super godt
  Men min puls er taget med et pulsur om morgenen en time før og efter løb

  Er en puls på 40 ikke estremt lav når jeg ikke er i form ?

 35. Hej.
  jeg har målt min puls med, puls ur mens jeg sov, og kigget på de logs jeg har, er til tider nede omkring 30-32 slag i minutet, og kan side i min seng og spille computer med en puls på 40 ca.
  er min hvile puls så de 30-32? når det er det jeg kommer længest ned på om natten når jeg sover?

 36. min puls er oppe på 203 i minuttet er lidt bange for at jeg har en for høj puls jeg har lige sprintet 40 km

 37. Koester skrev: “Jeg har målt min puls med, puls ur mens jeg sov, og kigget på de logs jeg har, er til tider nede omkring 30-32 slag i minutet, og kan side i min seng og spille computer med en puls på 40 ca.
  er min hvilepuls så de 30-32? når det er det jeg kommer længest ned på om natten når jeg sover? ”

  Ja, så er din hvilepuls 30-32, hvilket er ufatteligt lavt. Med en så lav hvilepuls er du ifølge http://www.sundhedslex.dk/hvilepuls.htm enten en superatlet eller også kan du risikere at have en hjertelidelse. Eftersom din hvilepuls er så usædvanlig lav vil jeg råde dig til at opsøge læge med det samme for at kunne udelukke en hjertelidelse. Selv de bedste atleter i verden har sjældent en så lav hvilepuls som dig. Hvis du er i superform (hvilket jeg håber :-), så pumper dit hjerte ekstra meget blod i kroppen per slag, så det ikke behøver nær så mange slag per minut som de fleste mennesker. Hvis du har en hjertelidelse, så er der tale om bradykardi – dvs. hjertet pumper ikke tilstrækkeligt med blod ud i kroppen.

 38. Hejsa,
  jeg er 17 år gammel og dyrker reglementsmæssi g sport Ca. vær anden dag, dog bliver det oftest flere gange om ugen.

  Har nu dyrket sport i lidt over 9 måneder. Efter en langvarig korsbånd skade, der blev opereret 2 gange.

  Jeg har prøvet denne test, men tror ikke helt at mit kondital ligger så højt som testen udregner, påstår jeg hr kondital på 89.6 og ilt optag på 5.82.

  Jeg har en meget lav hvile puls som ligger på 35 når jeg vågner og på 40 når jeg har siddet i en 10 minutter og dovnet den 😉

  Jeg vejer 65 kg
  Max puls på 204
  Hvilepuls på 35

  Kan jo ikke passe at mit kondital er over elite præsentation?

  Eller er det bar min krop der fungere anderledes end andre?

  Mvh. Asbjørn

 39. Hej,

  Jeg er 47 aar og vejr 107 kg. I flg. diverse beregninger skulle min max puls vaere 175, men jeg har maalt den op til 190. Hvad er det udtryk for? Er mit hjaertes slagvolume mindre end normalt eller?? Min hvile puls er 42, saa jeg tror selv jeg er i nogenlunde form af en 47 aarig at vaere.

  Peter

 40. Lurer på om det er noe galt med hjertet mitt.
  Når jeg har liggi 20min på sofaen uten å ha gjort noe spesielt før det.. så banker hjertet mitt 98 ganger i minuttet.
  Jeg er ofte skjelven og jeg har et relativt god kosthold og har trent fotball hele livet så er ikke i dårlig form.
  – 19 år

 41. jeg syns dette var tvilsom info på sett og hvis.. dette har jeg tatt ut fra olympiatoppen og er også det som står i en del lærebøker, og som jeg mener er mest riktig:

  Makspulsen er ikke trenbar. Det er heller ikke slik at de som har høyest hjertefrekvens (HFmaks) har best utholdenhet. HFmaks faller med økende alder, og med ca.0.7 slag per år. Makspulsen kan derfor beregnes ut fra følgende formel:

  220 – (alder x 0.7). Er du 50 år skal makpulsen være på ca. 220 – (50×0.7) = 185 slag/min.

  Denne formelen stemmer for 80 % av alle personer. De resterende har et avvik på +/- 15 slag/min. HFmaks kan testes nøyaktig ved en makspuls test.

  Hvilepulsen til en person bedres med økt utholdenhet. Dersom hvilepulsen din faller fra 50 til 40 har du fått bedre utholdenhet (eller er blitt kvitt en sykdom – pulsen stiger med 5-10 slag under sykdomsperioder ). Det er derimot ikke slik at en person som har 40 i hvilepuls har bedre utholdenhet enn en som har 50. Hvilepulsen er kun en indikator på at DU har fått en bedre utholdenhet/(kv itt sykdom).

 42. hmm, er ikke sikker på, hvor pålidelig den her test er, men med mine tal, siger testen, at jeg har et kondital på 77,6?

  Det synes jeg virker lidt ekstremt, når tabellen siger, at man har en MEGET god kondition, allerede fra 57 og op.. kan det virkelig passe, at man kan ligge med et kondital, der er mere end 36% højere end en MEGET god kondi?

 43. Jeg har løbetrænet 8 uger hver anden dag 3,5 km. Når jeg løber er min puls meget konstant omkring 165 bpm, men efter løbetræninger er pulsen meget ustabil. Jeg holder mig i ro, ofte flere timer indtil pulsen igen er stabil. Pulsen stiger især ved belastning efter at jeg har løbet f.eks når jeg går op af trapperne til 3. sal. Min hvilepuls er omkring 60 (ligesom min alder) og min makspuls er ihvertfald 180 eller måske mere. Hvis jeg bliver udsat for stress stiger min puls voldsomt. Af den grund har jeg ikke søgt arbejde i et stykke tid – jeg vil ikke sætte mit helbred over styr, bare fordi man kræver det af mig, jeg kender trods alt bedst mig selv. Jeg søger et råd om hvad jeg skal gøre, jeg føler ikke at man ønsker at høre min forklaring i socialforvaltni ngen, men betragter mig som en arbejdssky person. Dette har jeg dog aldrig været – jeg har har såvel haft hårdt fysisk arbejde som flyttemand, og jeg har i årevis arbejdet under stress som lærer. Jeg lever nok mere sundt end de fleste mht kostvaner, ryger ikke etc., men det bekymrer mig at mit hjerte til tider løber løbsk. Min familie har givet mig et pulsur i gave, og det er en stor hjælp at jeg kan registrere og opservere min puls i forskellige situationer.
  Min løbetræning har forbedret min kondition væsentligt – i starten måtte jeg tage mange pauser, nu kan jeg løbe de 3,5 km uden pauser, så jeg tror, trods min bekymring, at løbetræningen er et pluds – samtidig er pulsslagene blevet kraftigere, og jeg bliver ikke træt på samme måde som før jeg begyndte at løbetræne.
  Mit spørgsmål er om jeg skal eller kan gøre noget for at stabilesere den noget ustabile puls, som forekommer efter træningen.

 44. Jeg kan se at en del af jer der har kommenteret blander rundt i hvad der godt og skidt. En lav hvilepuls er lig med en god form. Et højt kondital er således også lig med god form. I læser tabellen forkert, hvis i f.eks i mit tilfælde har et kondital på 71.2, så betyder det ikke at i skal aflæse det på tabellen som værende “meget dårlig form” da det er HVILEPULSEN, hvilket er en helt anden faktor. Hvis du vil vide hvad konditallet fortæller, så gå ind på deres “kondital udregner” 🙂

 45. Det passer altså ikke helt at man ikke kan ændre sin Maxpuls. Elite sportsudøvere har faktisk formået at ændre deres maxpuls med op til 10 slag.
  Noget helt andet er at jeg ikke tror at denne test er noget som helst værd idet at din maxpuls intet siger om din form og alligevel bliver dit kondital bedre hvis din maxpuls er højere iforhold til din hvilepuls.

 46. Den test duer ikke. Jeg havde for 3 år siden en hvilepuls på 45, hvilket skulle give et kondital på 61 – dog er det mange år siden jeg har kunnet løbe blot 2400 meter på en coopertest, så det er helt hen i vejret.

 47. Woaw min puls har ændret en hel del fra da jeg hvilede til da jeg løb den ændrerede sig fra 46 til 63

 48. Øhh hvad sker der, der er vist lige en stor fejl i den test…

  Der skrives at jo mere forskel mellem hvilepuls og max puls, jo bedre kondi-tal men der sker det modsatte når man taster ind…

  Min hvilke puls er 45, og max 195…

  Den siger jeg er i halvdårlig form… taster jeg en maxpuls på 100 ind er jeg i super form… giver ingen mening

 49. Denne beregning forudsætter, at man har en ” normal” plus
  Jeg har en medført lavere puls, som er ca 20-25 slag lavere end normalværdierne . Jeg cykler sammen med en kammerat, som er i ca. Samme form som jeg ( samme højde, samme vægt og ca. Samme tid på en 100 km tur) hans puls er konstant 20 slag højere end min og hans hvilepuls er nok ca 15 slag højere. (Min er ca. 38-39, og hans er 52-53)

 50. jeg er lige fyldt 17 år, og rimlig slank dyrke gymnastik og dans flere gange i ugen. Men og ud fra den regner som er her på hjemmesiden så burde min maks. puls være på 196… men jeg havde en puls test her den anden dag og min maks puls lå på omkring de 240-260. jeg brugte tre forskellige puls ure og de viste alle sammen det samme.. er det normalt og er det godt/dårligt?
  min hvile puls ligger på omkring de 85 – 90 og jeg vejer kun 73 kg. så ud fra alt det så er mit kondital 42,5..

 51. Hej.
  Jeg ville bare høre om der er nogen der kender formlen for den her test . Jeg har brugt for den, fordi vi skal lave nogle statistikker i matematik over kondital

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *