Udover halebenet og korsbenet består rygsøjlen af 24 hvirvler. Disse kan inddeles i: 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler.

Set fra siden er rygsøjlen S-formet med 4 krumninger, hvis man medtager halebenet. Det er vigtigt at vide, at halsdelen buer fremad, brystdelen buer bagud og lænden buer fremad (lændesvajet). Disse krumninger er med til at gøre rygsøjlen fjedrende overfor påvirkninger i længderetningen.

Den lige rygstrækker (Erector Spinae) er betegnelsen for den muskulatur, der løber op langs selve rygsøjlen. I virkeligheden er det ikke een muskel, men et helt kompleks af større og mindre muskler, der løber både lige op og på skrå.

 

Bevægelser:
De forskellige bevægelser foregår forskellige steder i rygsøjlen. Vi undlader her at omtale halsens bevægelser.

Bøjning (i lændedelen): Den lige, Den ydre skrå og Den indre skrå bugmuskel.

Strækning (i lændedelen): Den lige rygstrækker.

Sidebøjning (hele rygsøjlen): Den firkantede lændemuskel, Den lige rygstrækker, Den ydre skrå bugmuskel, Den indre skrå bugmuskel.

Rotation (i brystdelen): Den firkantede lændemuskel, Den lige rygstrækker, Den ydre skrå bugmuskel, Den indre skrå bugmuskel.

Similar Posts

3 Comments

  1. Samleje – en gave

    Det er fantastisk, at der ud af to menneskers kærlighed til hinanden og ønske om at være helt tæt på hinanden kan skabes et lille menneske. Man kan også høre mennesker omtale et lille barn som kærlighedens frugt. Det lyder smukt, men det gælder jo kun hvis samlejet, der satte det hele i gang, var et udtryk for to elskende menneskers lyst og længsel efter hinanden.

    Desværre sker det også, at samleje bliver dyrket uden, at der er tale om to elskende mennesker. Måske fordi man lod sig rive med af en spændende stemning, og så endte det med, at man havde samleje, selvom man egentlig slet ikke tænkte på det som en kærlighedshandl ing, der binder og forpligter.

    Det kan også ske, at man bliver tvunget eller presset til samleje, og da er samleje en frygtelig oplevelse, fordi man ikke selv ønsker den nærhed og kontakt med det andet menneske.

    Så samleje er en smuk gave til mennesker, men vi skal passe godt på, at vi ikke ødelægger det for hinanden. Både manden og kvinden skal være klar til det og ville ønske den nærhed med hinanden, som et samleje er, og som er forudsætningen for, at et nyt barn bliver til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *