sovngaeld-gor-ondt-pa%cc%8a-sundhedskontoen

Der skal ikke mere end 30 minutters for lidt søvn på en hverdag til, at det kan have store negative konsekvenser for en persons kropsvægt og stofskifte, viser nyt studie.

Hverdagens stress og jag betyder, at mange ikke får den søvn, de har brug for. De kommer derfor i søvnunderskud, og det er ikke en regning, der bare med et snuptag kan betales tilbage ved at slumre lidt længere tid under dynen henover weekenden. Et nyt studie viser, at der ikke skal mere end 30 minutters for lidt søvn i hverdagen til, at søvnunderskuddet har negative konsekvenser i det samlede sundhedsregnskab. De 30 minutters mangel på søvn om dagen har nemlig en betydelig effekt på risikoen for at udvikle overvægt og insulinresistens. Dermed forstærker undersøgelsen tidligere studiers konklusioner om, at mangel på søvn har en negativ indvirkning på stofskiftet og en persons generelle sundhed.

Manglende søvn øger risikoen for overvægt
Helt konkret kan hverdagens søvngæld føre til stofskifteforstyrrelser og på den måde øge risikoen for at udvikle type 2 diabetes. Som udgangspunkt havde de deltagende personer i forsøget, der ikke fik den fornødne søvn i hverdagen, 72% større risiko for at blive overvægtige, end dem der sov rigtigt. Og 6 måneder inde i forsøget kunne forskerne påpege en direkte sammenhæng mellem søvnunderskud i hverdagen og risikoen for at lide af overvægt eller insulinresistens.

Søvn afgørende for livsstilsændringer
Samtidig er studiet et vidnesbyrd om, at det kan være en god idé at inkorporere søvn som en betydelig faktor, hvis man arbejder hen imod en livsstilsændring. Den rigtige mængde søvn vil nemlig have en positiv indvirkning på stofskiftet, og det er derfor vigtigt at sove rigtigt, hvis man vil øge chancerne for at tabe sig eller undgå diabetes.

Studiet er foretaget af Shahrad Taheri, professor i medicin på Weill Cornell Medical College i Qatar. I studiet indgik 522 personer, der for nylig havde fået konstateret type 2 diabetes. Studiet varede i alt 12 måneder, hvor deltagerne skrev søvndagbog alle ugens 7 dage. Efter 12 måneder viste studiet, at deltagerne med 30 minutters søvngæld i hverdagen havde 17% større risiko for at lide af overvægt og 39% større risiko for at lide af insulinresistens, end dem der fik den rigtige mængde søvn.

Skrevet af Simon Lessel, 5. august 2015

Reference:

Science Daily

Similar Posts

3 Comments

  1. Hvornår har man “søvngæld” – altså ,hvor meget skal man sove, for at det er OK?

    Det er vel også afhængigt af din alder?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *