Udførelse:

 • Man sørger for at stangen er placeret i et stativ i en højde, så man let kan løfte den fri af stativet.
 • Stangen placeres bag nakken så langt ned at den primært hviler på den kødede del af trapezius og deltoideus.
 • Hænderne holder på stangen noget bredere end skulderbredde.
 • Fødderne placeres i skulderbredde eller bredere med tæerne pegene let udad, således at knæene følger en lige bane ud over tæerne.
 • Man bøjer i knæ og hofteled indtil lårene er vandrette.
 • Det er vigtigt at lænden holdes fikseret i et naturligt svaj gennem hele bevægelsen.

Muskler: Knæekstensorer (quadriceps) og hofteekstensorer (hasemusklerne og gluteus maximus). Sekundært: de fleste andre muskler i kroppen udviser en vis aktivitet for at stabilisere kroppen.

Variationer: smal eller bred fodstilling. Frontsquats, hvor stangen holdes foran på skuldrene. Half-squats hvor man ikke kører så langt ned, hvilket giver mulighed for at have mere belastning på.

Specielt: Øvelsen er traditionelt blevet kaldt “the king of exercises” hvilket ikke er med urette. Øvelsen belaster de store muskelgrupper i underkroppen i et bevægelsesmønster som er relevant for de fleste idrætsgrene.

Similar Posts

8 Comments

 1. Religion eller ej.. På Fitness-uddanne lsen lærer man, at ingen øvelser hvor knæ kommer ud over tåspidser er gode.. Det overbelaster knæet med fare for skader! Fyren på billedet skulle have haft benene længere frem ved udgangsposition .

 2. At knæene ikke må komme frem foran tæerne er vel bare en god sikkerhedsregel …! Det væsentlige er jo, at der ikke sker vrid og rotationer. At knæene kommer frem foran tæerne i en lige bane, er jo ikke i sig selv skadeligt…

 3. Jeg kan virkelig ikke se hvordan man skal kunne lave en naturlig belastning på quadriceps uden at knæene går ud over tåspidserne. Knæene yder stor belastning uanset hvad fordi at musklen hæfter under knæskallen, og derved lægger et realtivt stort pres på ledet, uanset hvad, hvilket egentlig også er pointen af øvelsen. Dog er der en undtagelse, hvis personen som udfører øvelsen ikke er fuldt udvokset, for der er risikoen for springer knæ væsentlig større, og på det punkt skal man være varsom.

  Ved at tage øvelsen hvor man fokusere på at knæskallen ikke må gå ud over tåspidserne ofre man tit sit naturlige svaj i ryggen, hvilket jeg ser som meget mere kritisk!

  Forestil jer en idrætsudøver, som får at vide at når han springer, må knæene ikke gå ud over tåspidserne.. I hvilken verden hænger det sammen??

 4. Handler det om hvor meget man skal strutte med røven?
  Jeg synes jeg strutter lidt for meget når jeg prøver (uden vægtstang),
  men jeg har nada erfaring.

 5. På fitness uddannelser lærer man hvordan man som instruktør skal fører sine medlemmer igennem på den MEST sikre måde, så de undgår skader! Det er jo klart at en utrænet sætter man ikke bare lige igang med at kører dybe squat!

  At knæene kommer frem over tåspidserne er bare en tommelfinger regel. Men når man kører tung træning/bodybui lding er der andre regler der spiller ind. Vægten skal selvfølgelig primært tilbage, men det er UMULIGT at kører ned i en meget dyb squat uden at tåspidserne kommer ud over knæene, bare en lille smule. På en fitness udannelse lærer man også at squaten ikke må komme dybere end 90 gr. MAX! Og kører man ikke dybere er det ikke svært at holde knæ bag tåspidser. Har man kørt dyb squat i flere år og ikke fået ondt i sine knæ af det, er der ikke noget at sige til man fortsætter med det.

 6. Jeg tror ikke så meget om knæ ud over tæer som det er vigtigt at knæet ikke kommer ved SIDEN af tæer.. altså man belaster skråt i ledspalten ( stort tryk på ene menisk frem for ligeligt fordelt tryk på brusk flader) frem for at man bruger knæets naturlige føringsfure / funktion( patellas glid over femur og ens tryk i leddet) Samt det korrekte glid. Man vil også gerne have at patella sene trækker lige op over knæet så du ikke trækker på en anden måde en Quadriceps er lavet til.

 7. hey jeg hedder oliver og vil gerne være pro fodbold spiller og løber/trænner 5 gange om ugen hvad skal jeg mere gøre?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *