Støbning af gulv

Gulvet er en helt fundamental del af boligen. Det er stort og vigtigt projekt at kaste sig ud i at støbe et betongulv. Både for amatører med et talent for gør-det-selv, men også for fagprofessionelle gulvlæggere.

Her følger derfor en beskrivelse af, hvordan man griber gulvstøbningen an, hvilke elementer det består af og en guide til, hvordan man får lagt sit eget gulv.

Hvad koster støbning af gulv?

Gulvstøbning er en dyr affære uafhængigt af, om man gør det selv eller får hjælp af eksperter. Der kan være penge at hente, hvis man tager værktøjet i egen hånd, men sidder gulvet ikke ”lige i skabet”, kan det potentielt også blive meget dyrt for den glade amatør, hvis gulvet skal støbes om.

Materialeprisen for en gulvstøbning er også afhængig af kvalitet og mængde, men man skal regne med en pris på 300 kroner pr kvadratmeter. Og 350 kroner oveni i timeløn, hvis man skal have en hånd med. Det er selvfølgelig igen stærkt afhængigt af, hvem du vælger at få hjælp fra.

Hvordan støber man gulv?

Et gulv består – afhængigt af dets placering og funktion – af mange forskellige lag. Den bedste måde at beskrive, hvordan man støber et gulv, er nok ved at vise den lange proces ved de mange lag.

Først må du have styr på dit fundament. Måske skal dit gamle betongulv slås i stykker – det gør du med en betonhammer. Har du trægulv, skal det ske med en sav.

Så er det afsted til dit lokale byggemarked efter materialer og værktøj. Til indendørsgulv i for eksempel en villa skal du bruge beton og støbemix i skalaen 1:7. Hvis du skal støbe gulv til en terrasse, et værksted eller en garage, så er forholdet 1:4. Ellers kan du selvfølgelig også købe en færdigblandet version, der er særligt godt egnet til det sted, du vil støbe gulv.

Først og fremmest er det vigtigste måske det første: Udgravningen. Hvis der ikke er styr på, at jordlaget er plan, kommer alle de øvrige lags kvalitet ikke til at betyde meget. Du skal som oftest hele 60 centimeter under jorden for at gøre plads til de øvrige lag.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på støbning af gulv!

Du udfylder Ă©n formular. SĂĄ sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på Støbning af gulv

Det kapilarbrydende lag

Nu er du nået til det kapilarbrydende lag. For at sikre at gulvet forbliver plant, isoleret og i stand til at holde fugt på afstand, må du med lecaperler, sten eller sand lægge et lag ud, der skal udjævnes ved at stampe det voldsomt – måske med hjælp fra en pladevibrator. Dette lag skal være 15 cm.

Isolerende lag

Hvis du lægger gulv indendørs, må du også lægge et isolerende lag på mindst 300 mm. Det gøres som oftest med flamingoplader.

Dampspærre

Nu skal du lægge et dampspærre henover dine mange lag, inden du er klar til at støbe betongulvet. Et dampspærre er den sidste forhindring, fugt skal igennem, inden det kan trænge op i din stue. Dette lag sikrer også radon fra undergrunden holder sig der. Hvis du vil have gulvvarme under din beton, skal du have fat i en VVS’er. Det må du nemlig ikke selv lægge.

Slidlag

Så er det endelig tid til, at du kan lægge betonen. Det hældes ud på gulves og trækkes plant ved hjælp af en planke på højst to meter, hvis du vil undgå at trække skævt. Er betonen lagt plant og er den tør nok til, at du kan gå på den, lægger du et lag plastik udover. Betonen må nemlig ikke tørre for hurtigt, for så risikerer du, at den sprækker. Det tager to eller tre dage.

Nu er det tid til, at du skal tilføje et slidlag. En ny støbeblanding hældes udover den nu tørre beton for at fylde de overskydende huller.

Støbning af gulv på badeværelset

Hvis du gerne vil støbe gulv på dit badeværelse, er der nogle vigtige forholdsregler, du må tage. Her er nemlig et højere fugtniveau, og det er ikke noget, der skal gå ud over dit nylagte gulv. Derudover er der også afløb, som du må vide, hvordan du får ned i gulvet korrekt, samtidig med at gulvet ikke må være helt plant. En lille hældning er nemlig med til at få vandet til at løbe til afløbet.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på støbning af gulv!

Du udfylder Ă©n formular. SĂĄ sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på Støbning af gulv

Sådan får du et vandtæt gulv på badeværelset

Dit badeværelsesgulv skal kunne modstå store mængder fugt og vand. Derfor må du vælge imellem nogle forskellige løsninger, der sikrer dig imod vandskaber. Det kunne for eksempel være:

  1.    Vandtæt beton skal støbes i en anden tykkelse – 60 mm – og har en styrke på 20 MPa. Den kan du selv lægge.
  2.    Vandtæt gulv ovenpå betonen. Her skal tætningerne svejses sammen. Det er en god idé at vælge en professional gulvlægger til det arbejde.
  3.    Vådrumsmembran er en isolerende gummimasse, der spredes udover den beton, du selv har lagt. Ovenpå den er det nemt at lægge for eksempel fliser.
Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmĂĄl til noget, sĂĄ kan du sende mig en mail pĂĄ [email protected]