Ovenstående overskrift er lidt misvisende, da styrketræning normalt ikke vil kunne bruges direkte til at kurere en sygdom. Der er imidlertid flere studier der peger på, at styrketræning kan have positive virkninger på behandling af symptomer samt bivirkninger fra anden behandling.
HIV (AIDS)
I et studie på 18 HIV-smittede mænd undersøgte man effekten af relativ tung styrketræning på deres styrke, kropsmasse og fedtindhold i blodet. Nogle af de kendte bivirkninger ved den behandling man giver HIV-smittede er netop, at de får et forhøjet indhold af triglycerider (fedt) i blodet, samt at de taber muskelmasse.

Træningen: Forsøgspersonerne trænede i 4 måneder. De trænede 4 gange om ugen og lavede 4 øvelser for benene og 3 for overkroppen. De lavede 3-4 sæt af hver øvelse. Til at starte med var belastningen 50-65 % af 1 RM, men blev blev gradvist øget, så den til sidst svarede til 75-85 % af 1 RM. Hvert træningspas varede 1-1,5 time.

Resultater: Forsøgspersonerne øgede deres fedtfri kropsmasse med 1,4 kg og muskeltværsnittet på lårene med 5-7 cm2. Muskelstyrken blev øget med 23-38 % i de forskellige øvelser. Desuden var koncentrationen af triglycerider i blodet reduceret efter træningen og mest reduceret i de patienter der havde de højeste startkoncentrationer.

Kommentar: Reduktionen af triglycerid i blodet er ikke så ophidsende, da man faktisk ikke fandt at de andre vigtige “fedtparametre” i blodet var ændrede (HDL og LDL kolesterol). Det helt centrale er, at patienternes, styrke og muskelmasse blevet øget i en sitution, hvor de ellers både psykisk og fysisk er udsat for nedbrydning.

Reference:
Resistance exercise training reduces hypertriglyceridemia in HIV-infected men treated with antiviral therapy
Yarasheski KE, Tebas P, Stanerson B, Claxton S, Marin D, Bae K, Kennedy M, Tantisiriwat W, Powderly WG
J Appl Physiol 2001 Jan;90(1):133-8

 

Diabetes (Sukkersyge)
Tilsvarende er der også flere studier der peger på styrketrænings gunstige virkning på type II diabetes (“gammelmandssukkersyge”). Udover at styrketræning øger energiomsætningen og muskelmassen er der nye undersøgelser der peger på, at der også er en direkte virkning på musklernes insulinfølsomhed. Man har længe vidst at dette er tilfældet ved konditionstræning, men det interessante er, at virkningen ved styrketræning tilsyneladende opnåes med en træningsmængde, der er meget mindre end hvis det tilsvarende skulle opnås med konditionstræning. Yderligere kan styrketræning for nogle være et attraktivt alternativ til konditionstræning, specielt for meget overvægtige.

Reference: De nyeste undersøgelser er endnu ikke publicerede, men er bl.a. udført af dr. med. Flemming Dela fra Med. Fys. afdeling på Panum Instituttet.

 

Cancer (Kræft)
Også med hensyn til kræft er man nu blevet opmærksom på at den svækkelse og store nedbrydning af kroppens proteiner der foregår i forbindelse med kemoterapi sandsynligvis kan begrænses med passende fysisk aktivitet. Den ativitetsform der har den mest positive effekt på proteinbalancen er styrketræning. Dette er et temmeligt nyt koncept, men der vil snart komme undersøgelser der belyser dette.

Reference: der foreligger endnu ikke konkrete resultater.

 

Afsluttende kommentar: træning i forbindelse med disse alvorlige sygdomme vil langt fra være aktuel for alle patienter og bør under alle omstændigheder kun igangsættes under lægelig kontrol.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *