Baggrund
Styrketræning i kombination med udholdenhedstræning har i en række tidligere studier vist at havde en positiv effekt på den aerobe udholdenhed. Dette forsøg ønskede at se om funktionel tung styrketræning med fokus på neurale adaptationer ville kunne forbedre den aerobe udholdenhed hos i forvejen meget veltrænede atleter.

Forsøget
19 veltrænede mandlige langrends-løbere (kondital ~ 70) blev delt i to grupper. Gruppe 1(GR1) blev – foruden deres oprindelige udholdenhedstræning – sat til at lave funktionel styrketræning 3 gange om ugen i alt 45 minutter på en uge, ud af en total træningsvolumen på 10 timer. Gruppe 2 (GR2) fortsatte blot deres oprindelige udholdenhedstræning. Styrketræningen bestod af 3 serier a 6 gentagelser (85%RM) i en kabeltræklignende konstruktion som minder om dobbelt stavtag på ski.

Resultat (udvalgte)
GR1 i forbedrede deres udholdenhed med 20,5% i forhold til kontrolgruppen. Maksstyrken blev øget 9,9% og RFD (Rate of Foce Development) var forbedret med 50% i forhold til kontrolgruppen. Samtidig forblev den maksimale iltoptagelse uændret for begge grupper.

Konklusion
Markant fremgang i udholdenhed som følge af styrkeræning på elite langrendsløbere. Et resultat som ikke kun bør få betydning i forhold til eliteidræt men også i forhold til rehabiltering og fx. hjertesvage patienter.

Motion-online`s kommentar
En imponerende stor fremgang på baggrund af en forholdvis lille ”indsats”. Fremgangen hos GR1 synes dog absolut mulig. Men at kontrolgruppen går tilbage i RFD eller time to peak er lidt tankevækkende. Det kunne havde været rart med en komplet træninglogbog på intensitet og mængde før, under forsøget, for de to grupper. Men overordnet stemmer resultatet overens med en række tidligere studier. Så der synes nu solid dokumentation for at indrage styrketræning også når målet er at blive mere udholdende.
Medicinen for mange burde være ”styrketræning på recept” det er en opgave sundhedssystemet bør løfte – med lidt god hjælp.

Reference:
Maximal strength training improves aerobic endurance performance.
Scand J Med Sci Sports 2002 Oct;12(5):288-95
Hoff J, Gran A, Helgerud J.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *