Test af en 200 kr’s fedttang

 

Test af en af de billigste fedttænger på markedet.

I forbindelse med træning og vægttab kan det være interessant at kunne følge ændringer i fedtprocenten, da kropsvægten alene ikke kan sige om det er fedt- eller muskelmassen man ændrer på. Blandt de metoder til måling af fedtprocent, som er realistiske for almindelige mennesker at anvende, er fedttangsmåling den bedste. Princippet i metoden er, at man måler hudfoldstykkelse forskellige steder på kroppen. De målte tykkelser omsættes via en formel til en fedtprocent. En “rigtig” fedttang koster normalt flere tusinde kroner, men i denne artikel har vi testet en billig plastikudgave til 200 kr. Vi har testet den mod enHarpenden Skinfold Caliper – tangen der i forskningssammenhæng regnes for “gold standard”.

Tangen
Tangen er lavet af plastik og virker ret billig. Det til trods har den dog nogle gennemtænkte finesser. Bl.a. sker aflæsningen ved hjælp af en skyder, der bliver siddende efter at man har lavet en måling. Dette gør aflæsningen mere pålidelig. Desuden sikres det rigtige tryk ved at man skal klemme lige indtil tangen giver et “klik” og så ikke mere. Dette hjælper også på pålideligheden af målingen.

For alle fedttænger gælder det at de skal yde et tryk på 10 gram pr. mm2. Dette skal overholdes for at alle kan bruge de samme formler. Da klemtrykket fra denne tang er afhængig af fjederegenskaberne i plastikkonstruktionen må man nok regne med at tangen bliver gradvist mere upræcis.

1
2
Normalt skal man klemme tangen, så den siger klik, men målingerne bliver faktisk mere korrekte hvis man kun klemmer til billede 1.

Sammenligning med Harpenden tangen
Den billige tang havde en klar tendens til at måle for lidt, specielt ved målinger på tynd hud. Ved tykkelser under 10 mm målte den 1-2 mm for lidt og ved tykkelser over 10 mm målte den 0-1 mm for lidt. Vi fandt ud af, at hvis man ville have målingerne tættere på Harpenden tangen, skulle man ikke klemme så meget, så det sagde klik, men stoppe lige før (se billeder). Til gengæld bliver det så lidt sværere at være sikker på, at man har klemt præcist lige hårdt hver gang.

Praktisk anvendelse
Det medfølgende hæfte kan man godt smide ud – specielt hvis man følger med på Motion-online. I vejledningen til tangen er angivet, at man kun skal måle et sted. De medfølgende tabeller omsætter så denne måling til en fedtprocent. Dette er for upræcist og hvis man har adgang til en fedttang – denne eller en anden – anbefaler vi, at man går ind på Motion-online og bruger de formler som vi har udvalgt.

Konklusion
Tangen kan udmærket bruges som et redskab til at følge sine egne ændringer i kropssammensætning. Tangen giver en rimelig reproducérbarhed (varierer ikke ved ens målinger), men hvis man skal bruge den til at estimere sin egen fedtprocent ud fra en seriøs formel er man nødt til at gøre nogle små krumspring, hvorved usikkerheden stiger noget. Det er dog stadig et bedre alternativ end BMI, målebåndstest og bioimpedans. Til professionelt brug er tangen ikke god nok. Prisen er lidt pebret ift. at det i bund og grund bare er en plastikdims, men i forhold til hvor meget sjov og information man kan få ud af den, er det faktisk okay.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]

Kommentarer:

Brian Overkær: Alun.dk har dem...
Unicorn1979: Og hvor kan denne billige fedttang så købes?