Et af de enkleste mål for om man er overvægtig er at måle sit taljemål. Samtidigt er der en tæt sammenhæng mellem taljemål og risiko for de fleste livsstilssygdomme.Det er specielt et relevant mål fordi man ved, at især det fedt der sidder omkring maven er skadeligt for helbredet. Livvidde er ofte et bedre mål for fedttab end vægt og BMI – specielt i forbindelse med træning – da øgning af muskelmasse osv. ikke øger livvidden.

Tag et målebånd og mål stående i afslappet tilstand omkredsen 2 cm over navlehøjde.
Hvis navlen hænger lidt lavt, kan man i stedet måle i en vandret linie der findes ved at mærke sig frem til punktet midt mellem hoftebenskammen og det nederste ribben (på siden af kroppen).

Men husk …  at individuel kropsbygning kan gøre at man bliver uretfærdig dømt og at den hellige grav ikke nødvendigvis er velforvaret selv om ens livvidde er i det grønne felt. Det vigtigste er stadig om man er tilstrækkeligt fysisk aktiv.

Beregneren ovenfor bruger de inddelinger der er foreslået i nederste reference (Bray). Det mest normale i Danmark er dog at bruge den lidt enklere inddeling som ses i denne tabel:

Let forøget risiko: Forøget risiko:
Mænd
> 94 cm
> 102 cm
Kvinder
> 80 cm
> 88 cm

 

Referencer:
Waist circumference action levels in the identification of cardiovascular risk factors: prevalence study in a random sample.
Han TS, van Leer EM, Seidell JC, Lean ME.
BMJ. 1995 Nov 25;311(7017):1401-5.

Waist circumference as a screening tool for cardiovascular risk factors: evaluation of receiver operating characteristics (ROC).
Han TS, van Leer EM, Seidell JC, Lean ME.
Obes Res. 1996 Nov;4(6):533-47.

A comparative evaluation of waist circumference, waist-to-hip ratio and body mass index as indicators of cardiovascular risk factors. The Canadian Heart Health Surveys.
Dobbelsteyn CJ, Joffres MR, MacLean DR, Flowerdew G.
Int J Obes Relat Metab Disord. 2001 May;25(5):652-61.

Waist circumference and not body mass index explains obesity-related health risk
Ian Janssen, Peter T Katzmarzyk and Robert Ross
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 3, 379-384, March 2004

Don’t throw the baby out with the bath water.
George A Bray
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 3, 347-349, March 2004

Similar Posts

29 Comments

 1. Kommentar til mål af livvidde:
  Hvordan tages der højde for oppustet mave, som jo kan give en del forøgede cm rundt om taljen?

 2. Jeg ville gøre det om morgen når man er stået op, inden morgen mad, så mad og drikke ikke får nogle virkning, som oppustet mave fx!

 3. er 59 år, vejr 46,5kg. højde 155cm.
  taljemål 75cm.?
  hvis i skriver man skal måle 50cm. er der
  noget galt med jeres beregning, en baby på
  ca,10kg måler ca 40cm.om maven.

 4. der står jo ikke man skal være 50 cm om livet 🙂 det er bare det mindste man kan vælge . der står at man som kvinde skal være under 80 for at det er normalt , og det er du jo 😉

 5. Hvorfor angiver man aldrig tidspunktet for den slags målinger som feks foreslået ovenfor: morgen på tom mave? Og hvad stiller man op når ens navle f.eks. sidder 7-8 cm under taljens smalleste sted, når det smalleste sted også nogle gang bliver angivet som det sted man skal måle? Det kan gøre det svært at finde et fornuftigt mål hvis man f.eks.er noget bredere 2 cm over navlen end på det smalleste sted, da man jo så er “konisk” og målebåndet derfor ikke ligger ind til kroppen på den øverste kant. Feks. giver det for mit vedkommende en forskel på ca 4 cm …?

 6. Jeg er høj, kraftigt bygget, veltrænet og kvinde – mit taljemål er 78 cm og det er jo ikke langt fra den “farlige” grænse.

  En noget mindre, spinkelt bygget kvinde med deller og det hele kan have et mindre taljemål end mig og derved være mere “sund”…?

  Det giver ikke vildt meget mening

 7. hej jeg er en pige på 15 og er midtbygget. er så ked af, at jeg ikke rigtig kan tabe mig på hoftetaljerne. har i et godt råd om, hvordan man får dem væk hurtigst muligt?

 8. Tidligere ryger: Taljemål under 75
  Nu ikke ryger: Taljemål ca. 90 Trods fitness og sund kost.
  Hvad er bedst/sundest?? ?

 9. man kan også gå udfra forholde mellem hofte og tajle.
  tag di talje mål og del det med hoftens – det skla give under 0.8 for at være sundt.

 10. mit taljemål er 78 jeg syntes ikke selv at jeg er tyk men aner ikke hvad andre mennesker syntes jeg vejer 51 og er 13 år er 160 cm høj :* Jeg Syntes ikke at jeg er tyk 😉

 11. Er jeg normal

  Jej er 12 snart 13 jeg er 157cm høj og jeg vejer 44kg mit taljemål er omkring de 60 cm er jeg for tyk eller tynd eller er jeg bare normal:-)
  Ps. jeg er en pige(:

  Knus

 12. Er jeg normal?
  Jeg er en pige på 12 snart 13 og jeg er 157 cm høj og vejer 44kg mit taljemål er omkring 60cm. Jeg har været på forskellige hjemmesider og nogle siger jeg er tynd og nogen siger jeg er normal og det syntes jeg er lidt mærkeligt. Er der nogen her der ved om jeg er tyk tynd eller normal??

  På forhånd tak

  Knus

 13. Jeg har et taljemål på 88 cm, og er 14 år?´:sad: Hvad skal jeg gøre, for at blive midre?

 14. Hej;-)
  Jeg har lige nogle spørgsmål…
  1. Er det normalt for en 13-årig at have et taljemål på 63 cm? (Jeg er 13)
  2. Er jeg normal, for tynd eller for fed?
  Jeg er 163 cm høj. Jeg vejer 47-49 kilo (det svinger lidt)
  Jeg er hypermobil…
  3. Hvis jeg skal tabe mig lidt, ville yoga så være en god idé????

 15. Jeg er 27 år har 2 børn min højde er 1.68 og jeg vejer 72 min mave omkreds er 89 jeg vil med til 75 med maven hvad skal jeg gøre hjælp

 16. Er man for tynd, hvis man vejer 53 kg og er 170 cm? Jeg er 68 cm om taljen. Jeg har stor hofter. Mvh Marianne

 17. Er man for tynd, hvis man vejer 52 kg og er 170 cm? Jeg er 63 cm under brysterne og er 72 cm ved mave. Jeg har meget store hofter. Jeg ved jeg er tynd, men er det ikke ok? Skal lige ha jeres mening, så folk ikke tror jeg har en spise forstyrre. Mvh Marianne

 18. Den er jo total værdiløs den her, og kun til at forvirre folk, mange faktorer spilder ind…højde og kropsbygning…

  Til jer der nævner oppustet mave, der er ikke kun det fedtlag som sidder på maven, men også organfedt som også fortager sig når man slanker sig og maven vil blive mindre, men uanset hvor slank jeg er med minimal fedt, kan jeg altid lave en formand mave hvis jeg slapper af i mavemuskler 🙂

 19. Jeg er ca 173 høj vejer 57,7 og mit taljemål er 74 cm og der står “lav risiko” hva skal det sige ?

 20. Okay 🙂 hør her alle jer under 15 år og vejer intet skal slet ikk tænke i de baner i gør. Hvis i skal gøre jer forhåbninger om at være “normal” , så start med at gearned ……. ingen drenge gider en lille pind som brækker midt over. Det er faktisk klamt . Når i bliver ældre forstår i nok hvad jeg mener , hvis drenge siger i er tykke, så er de overhovedet ikk voksne. Da de ikk ved hvordan en kvinde ser ud. Paris hilton er ikke lækker.

 21. Hej jeg er en pige på 11 år og er 76 kilo
  Og har meget stor numse og store hofter og lår kan i ikke hjælpe mig ingen leger med mig i skolen jeg går i 5 klasse hjælp mig

  1. Hej min søde pige, du skal bare helt droppe sukker.
   Spis f.eks rugbrød og æg om morgenen i stedet for morgenmadprodukter (cornflakes, guldkorn og så videre).
   Og spis så masser af grøntsager og skær ned på spaghettiretterne.
   Hilsen Lene

 22. Hej jeg er en smule tyk, tror jeg.. Mit taljemål er 102 cm – hvad skal jeg gøre?? Har bare lyst til at gemme mig helt væk, men jeg elsker bare kage så meget – i hele verden. Hjææælp. Please

  Hilsen den fortvivlede kage–>elsker

 23. Mange skriver hvad de skal gøre, hvis de vejer for meget…eller for lidt. I skal vide, at i altid kan få hjælp hos egen læge, eller hvis det er et barn under 18 år, hos sundhedsplejers ke. Mange kommuner har også tilbud om rådgivning til overvægtige. Tjek din kommunes sundhedstilbud ud på http://www.sundhed.dk/soft

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *