Tilbygning

Hvis du har brug for noget mere plads, enten fordi familien er vokset, eller I bare har brug for noget mere plads, så er der flere måder, det kan gøres på.

Her kommer det an på, hvad den ekstra plads skal bruges til, hvilken slags hus det er, om der er plads på grunden og så videre. Du skal også gøre dig klart, hvilket materiale tilbygningen skal bygges af og endelig, hvilket budget du har at arbejde med.

Desuden er der den prismæssige side af sagen. Bygger du helt eller delvist selv, eller hyrer du et professionelt firma til at gøre det? Det gør en hel del i forhold til prisen.

Bygger du selv, og er du uerfaren i det, så er det fint at begynde med en udestue i træ i tilknytning til huset.

Søg rådgivning, både hvis du bygger selv, eller hvis du hyrer et firma til at bygge for dig. Hav alting clearet, inden byggeriet går i gang.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på din nye tilbygning!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på din nye tilbygning

Tilbygning til parcelhus

Hvis du bor i et parcelhus, så fylder det typisk en god del af grundens areal, da det oftest kun har en etage og ikke så ofte en kælder.

Her må du først og fremmest sikre dig, hvor meget plads du har at bygge på. Der er regler for, hvor stor en procentdel af grunden, der må være bygget på. I de fleste parcelhusområder er den procent på 30. Der kan være helt lokale regler, som du bør sætte dig ind i, inden du begynder at gå mere seriøst til værks med dine planer om at bygge til.

Se eventuelt på din seneste BBR-meddelelse, hvor mange kvadratmeter din grund er, og hvor mange kvadratmeter dit hus officielt er. Nogle kvadratmeter tæller lidt anderledes end andre, og reglerne er ret specificerede. Tjek også gerne bygningsreglementet, inden du overhovedet går i gang.

Hvis du ikke vil risikere at blive bedt om at nedlægge din tilbygning igen, så bør du have styr på bygningsreglementet.

Du skal også søge om tilladelse hos kommunen. Alle tilbygninger kræver en byggetilladelse. Inden kommunen skal vurdere en tilbygning, skal du have lavet en detaljeret tegning af projektet.

Når et parcelhus skal udvides, kan det enten være i form af et decideret større antal kvadratmeter, som er bygget af mursten eller gasbeton, eller det kan være som en udestue, der er bygget i træ, glas eller en kombination af materialer.

Tilbygning i træ

Man ser tit tilbygninger, der er bygget i træ. I hvert fald hvis det drejer sig om et gør-det-selv-projekt. Træ er for de fleste ikke-professionelle lettere at arbejde i end mursten, beton og gasbeton.

Træ kan også være flot at bygge en tilbygning i – uanset hvad den øvrige del af huset er bygget af. Det kan være meget raffineret med en kombination af byggematerialer.

Hvis hele huset er bygget i træ, så er det selvfølgelig naturligt, at en tilbygning også er bygget i træ. Passer det ellers til murstenshusets stil, så kan for eksempel en udestue eller en integreret del af dagligstuen eller entréen give et særligt spil, hvis den er bygget af træ. Den kan også være kombineret med glas, så materialerne spiller sammen.

Husk, at alle nye tilbygninger skal leve op til de skærpede energikrav – uanset hvilket materiale, den er bygget af.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på din nye tilbygning!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på din nye tilbygning

Tilbygning – hvad koster det?

Der er mange faktorer, der spiller ind, når det kommer til at udregne, hvad det koster at bygge til. Det kommer blandt andet an på, hvor stor tilbygningen skal være, og hvilket materiale der skal bygges af.

Det kommer også an på, om det tilbyggede er et rum med flere installationer i – som der for eksempel er i et køkken eller et badeværelse – eller om det er et rum uden.

Det afhænger også af, om du bygger til i højden, eller tilbygningen bliver som en knopskydning til den eksisterende bygning. Hvis du bygger til i højden, vil det typisk være dyrest. Prisen er også forskellig, om du bygger til i forlængelse af bygningen, eller du bygger det som en vinkel på huset. Vinklen er dyrest.

Prisen varierer også markant i forhold til, om du selv bygger, er medbygger eller hyrer et firma til at stå for hele processen.

Derfor er det meget svært at sige helt nøjagtigt, hvad det vil koste at bygge til. Som et bud på en pris – med alle de nævnte forbehold – så vil en tilbygning typisk ligge omkring de 20.000 kr. pr. kvadratmeter. Som en gennemsnitspris.

Hvad koster en 30 kvm tilbygning?

I forhold til ovennævnte tommelfingerregel, vil en tilbygning på omtrent 30 kvm ligge på +/- 600.000 kroner. Der er mange usikkerheder ved denne udregning, da det kommer meget an på alle de faktorer, der gør sig gældende for netop den pågældende tilbygning.

Hvad koster en 40 kvm tilbygning?

Bruger man den samme gennemsnitspris, så vil en tilbygning på 40 kvm ligge på +/- 800.000 kroner. Rum uden installationer vil være billigere, køkkener og badeværelser dyrere.

Skal der også være kælder under, vil det koste yderligere 10.000 pr. kvm.

Hvad koster en 50 kvm tilbygning?

Her kan prisen komme op omkring +/- 1.00.000 kroner. Dette er beregnet efter en gennemsnitspris på de nævnte 20.000 kr. pr. kvm.

Tilbygning – skal man bruge en arkitekt?

Om du skal gøre brug af en arkitekts ekspertise i forbindelse med din tilbygning, afhænger af flere ting. Blandt andet af om det er en stor eller en lille tilbygning, du har planer om at få.

Det kommer også an på, om det er et vådrum, du skal have bygget. Det er straks mere kompliceret, når der skal være rørføring og kloakering i den nye del af huset.

Det er egentlig altid en god idé at have en arkitekt med ind over et byggeprojekt. Dels har han den fornødne ekspertise, og dels kan han rådgive i forhold til både de store linjer og til de mindre detaljer ved byggeriet.

Han kan for eksempel vejlede, i forhold til om en given tilbygning vil klæde huset. Så undgår du at komme til at bygge i en stil, der er helt gal i forhold til selve huset.

Han kan også være den, der har et godt overblik over byggeriet, når det skal i gang. Han kan være tovholder i forhold til byggeloven, til kontakten til kommunen og i forhold til selve arbejdsgangen.

Hvis det drejer sig om en mindre tilbygning – som for eksempel en udestue i træ, så er det mindre nødvendigt med en arkitekt, med mindre du gerne vil have en fagmand til at vurdere dine tegninger, inden du selv går i gang med projektet.

Gør-det-selv-guide til en tilbygning i træ

Et af mere simple tilbygningsprojekter er for eksempel det, hvor du bygger en udestue i forlængelse af huset på det sted, hvor der i forvejen sidder en havedør. Ved denne åbning er der mange, der vælger at lave en lille tilbygning. Den kan være bygget mest af glas, så det nærmest bliver som en form for drivhus, eller den kan være bygget af træ.

Typisk sætter man nogle større vinduer i, sådan at der bliver et godt udsyn til haven.

Her udnytter man, at den ene af de fire sidder i rummet allerede er der. Den side bruges så til at bygge videre ud fra. Det giver en stor stabilitet og et godt udgangspunkt for det tilstødende byggeri.

Før du går i gang med det praktiske, så skal du hente en ansøgning om byggetilladelse. Den ligger inde på Byg og Miljø.

Om der skal graves ud til fundamentet, afhænger af, om der er kælder under huset. Er der det, er det nok ikke nødvendigt.

Herefter bliver arbejdsgangen nogenlunde sådan her:

 1.    Støb et fundament
 2.    Isoler med 200 mm flamingoplader
 3.    Ovenpå isoleringen lægges armeringsnet
 4.    Sæt høje kanter på hele vejen rundt om fundamentet
 5.    Fyld beton på
 6.    Læg en strimmel murpap hele vejen rundt i kanten af fundamentet
 7.    Læg en bundrem ovenpå murpappet (45 x 200 mm)
 8.    Sæt en solid stolpe i hvert hjørne
 9.    Byg et skelet til at bære og til at skrue brædder ind i med brædder på 45 x 65 mm
 10.  Forbered plads til vinduer og dør
 11.  Tag og vægge skal have en hældning nedad ud mod haven
 12.  Byg væggen af brædder på 120 x 20 mm med 20 mm afstand imellem
 13.  Dæk senere mellemrummet med brædder på 66 x 20 mm
 14.  Byg skelet til taget med brædder på 45 x 65 mm
 15.  Afstand mellem spærene til taget skal være ca. 50 cm
 16.  Isoler væggene med dampspærre og rockwool eller lignende
 17.  Byg de indvendige vægge på samme måde som de udvendige
 18.  Sæt et isolerende gennemsigtigt tag på
 19.  Sæt dør og termovinduer i
 20.  Sæt en tagrende og et nedløbsrør på
 21.  Byg eventuelt en trappe ned til haven.

Brug trykimprægneret træ. Brug vaterpas konstant. Husk, at væggen skal stå mindst 2,5 meter fra skellet ind mod naboen.

Dette skal du bruge

Til denne form for udestue skal du bruge:

 •         Beton til støbning
 •         Flamingoplader
 •         Armeringsnet
 •         Bundrem (45 x 200 mm)
 •         Stolper (95 x 95 mm)
 •         Spær til vægge og loft (45 x 200 mm)
 •         Dampspærre
 •         Rockwool
 •         Vinduer
 •         Dør
 •         Tagplade
 •         Udendørs skruer
 •         Vinkelbeslag
 •         Murpap
 •         Eventuelt træ til udvendig trappe.

Listen er kun vejledende. Husk at beregne på, hvor meget du skal bruge af de enkelte materialer. Det kommer an på, hvor stor din udestue skal være.

Tilbygning  – få rådgivning

Det er altid klogt at få rådgivning, når det drejer sig om at bygge til. Uanset om du vil kaste dig ud i at bygge selv, at være medbygger, eller du hyrer et firma til at klare hele processen, så bør du konsultere en ekspert.

Dels er det dyrt at bygge til, og dels er det bydende nødvendigt, at det bliver gjort perfekt. Ellers kan det risikere at skade huset.

Det er somme tider et ret stort projekt at få lavet en tilbygning. Der er mange brikker, der skal falde på plads, og der er mange regler og risici forbundet med at have med så mange ender, der skal knyttes sammen, at gøre.

Der findes en glimrende kontrakt, som er udarbejdet af Energistyrelsen, Forbrugerrådet Tænk, Dansk Byggeri og TEKNIQ i fællesskab. Den kan være med til at sikre dig mod diverse faldgruber og problemer.

Bygger du selv, så bør du også konsultere en fagmand, der kan guide dig bedst muligt igennem processen.

Kan det betale sig?

Du kan nærmest ikke gardere dig godt nok, når det handler om byggeri. Hvis der opstår noget som helst med din tilbygning i byggefasen eller senere hen, så er det godt, at du har sikret dig bedst muligt.

Hvis du har et firma til at klare hele tilbygningen, så er du forsikringsmæssigt godt dækket ind. Sørg for at have alt på skrift, inden byggeriet påbegyndes.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]