De fleste mennesker oplever på et eller andet tidspunkt anfald af smerte i lænden (“hold i ryggen”). Smerterne forsvinder som regel af sig selv efter nogle dage, men risikoen for at det sker igen er meget høj. Undersøgelser tyder på, at årsagen til smerterne ofte kan findes i en svaghed i visse dele af rygstrækkermuskulaturen.

I nærværende studie undersøgte man 39 personer med akut første-gangs hold i ryggen. Personerne blev placeret i enten en kontrolgruppe, som blev behandlet med sædvanlig vejledning og smertebehandling, eller en træningsgruppe som yderligere udførte specifikke rygtræningsøvelser.

Et år efter behandlingens afslutning havde 84 % af personerne i kontrolgruppen haft et nyt tilfælde af ondt i lænden, hvorimod det kun var tilfældet for 30 % i træningsgruppen. Også i løbet af de følgende 2 år var der langt færre tilfælde i træningsgruppen.

Konklusion: Hvis man oplever et hold i ryggen, er det vigtigt at følge op med træning, så snart smerterne er væk. Herved mindsker man markant risikoen for, at det sker igen.

Reference:
Long-term effects of specific stabilizing exercises for first-episode low back pain.
Hides JA, Jull GA, Richardson CA.
Spine 2001 Jun 1;26(11):E243-8

Similar Posts

2 Comments

  1. Skyldes svajryg for det meste svage mavemuskler, eller er det bare forskelligt fra person til person. For jeg er temlig svajrygget og det ser jo ikke s

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *