Vandrensning

Rent drikkevand er en fysiologisk nødvendighed, uanset hvor du befinder dig. Kroppen kan ikke fungere optimalt uden rent vand, og det er livsnødvendigt at kunne have adgang til det og mulighed for at få det.

Det er ikke i alle omgivelser og forhold, hvor du har mulighed for at benytte dig af haner eller naturligt forekommende vand, der kan drikkes uden forudgĂĄende rensning.

Her er det afgørende, at du kan filtrere dette vand og gøre det drikbart.

Fra natur til drikkevand

Når du opholder dig i den frie natur enten herhjemme eller i udlandet, vil du ofte støde på vand i form af bække, kilder, søer eller lignende. Dog er dette vand ikke egnet til at blive drukket som følge af dets indhold af pesticider og bakterier.

Det er forbundet med stor sundhedsmæssig risiko at drikke vand uden at rense det. Det kan gøre dig alvorligt syg og betyde, at du bliver nødt til at afslutte din vandretur, lejrtur, trekking eller bjergbestigning.

Dog er det både upraktisk og tungt at slæbe flere dunke med dig på turen med rent vand.

I denne forbindelse er det ideelt at benytte sig af de funktionelle metoder, der findes til at rense grundvand.

Der findes forskellige typer og udgaver af vandrensningssystemer. Uanset hvilken udgave du vælger, skal redskabet være effektivt, funktionelt og praktisk at anvende og opbevare på en tur.

Vandfilter til rensning af drikkevand

Vandrensning kan foregå ved hjælp af et vandfilter. Vandfilteret fungerer i kombination med et pumpesystem. Ved hjælp af et keramisk filter bliver vandet renset og filtreret, så skadelige mikroorganismer fjernes, og kemikalieforekomsten reduceres.

Herudover bliver vandet gjort klart, og smagen bliver gjort neutral.

Der findes forskellige udgaver af vandfiltre, så der kan findes en model, som kan passe til din rygsæks størrelse.

De moderne udgaver af vandrensningssystemer er effektive redskaber, som kan rense 1 liter vand i minuttet.

Vandkvaliteten kan spille ind på vandfilterets levetid. Des mere beskidt det er, des mere slid vil det udsætte vandfilteret for. Den gennemsnitlige vandrensningsprodukt med filterfunktion kan rense og rengøre op til 1150 liter vand i alt.

Der medfølger et filterbeskytter, som nem kan rengøres.  

FĂĄ rent vand der matcher dine behov

Der findes forskellige vandrensningsprodukter på markedet, som kan vælges i forhold til behov, formål og pris.

De mest anvendte former for systemer og produkter er:

  • Vandfilter
  • Tabletter
  • Vandrensningsanlæg

Til det helt lille behov finder du tabletter, som kommer i en pakke med 50 piller. De er udviklet til at beskytte mod de mest almindelige former for virus, parasitter og bakterier. Pillerne har en virkning på cirka 30 minutter og skal opløses i vandet, der skal drikkes.

Vandfilteret med pumpefunktion er et populært valg hos walkere, rygsækrejsende, campister og friluftsmennesker. Vandfilterproduktet findes i forskellige designs, som kan vælges i forhold til, hvor kompakt og praktisk det skal være. Når du vil anskaffe dette produkt, skal du være opmærksom på dets design, dets effektivitet samt dets vægt. Designmæssigt er det en fordel, at pumpeudgaven har et aftageligt filter. Derved kan filteret rengøres, og sundheden hæves.

Vandrensningslægget er det mest omfangsrige og største produkt på markedet til effektiv rensning af vand.

Hvor tabletter samt vandfilterprodukterne er beregnet til udendørs brug i forbindelse med aktiviteter i naturen, er det større vandrensningsanlæg beregnet til anvendelse i hjemmet.

Vandrensningsanlæg til privat brug

Et vandrensningsanlæg fungerer teknisk som de store anlæg, der findes hos spildevandsselskaber, der renser det vand, som sendes ud i kloakkerne. Der findes mindre udgaver af disse anlæg til vandrensning, som fås til private personer. Dette er skabt til at efterrense det vand, du bruger derhjemme.

Der kan være flere årsager til at anskaffe et privat vandrensningsanlæg. Det kan være fordi, du synes dit vand lugter eller smager dårligt. Derudover kan dit vand indeholde meget kalk, hvor et rensningsanlæg kan gøre dit vand mere blødt.

Typisk monteres disse anlæg i forbindelse med vandvarmeren i et hus.

Fordelene ved det mobile vandrensningsfilter

Det mobile vandrensningsfilter blev udviklet i 1952 og har siden da gennemgĂĄet en stor udvikling. I dag er de bedste produkter med aktivt kulfilter i stand til at fjerne op til 99.9% af bakterier i vand.

Der er flere fordele ved at anvende et filter med pumpefunktion. Denne model fås med dobbelt virkende funktion, hvor vandet gennemgår rensning fra et keramisk pre-filter, dernæst et aktivt kulfiter og endelig en glasfiber membran.  

Udover sundt og rent vand har filteret med pumpefunktion disse fordele:

  • Nem at anvende for alle
  • Kompakt design der er enkelt og let at opbevare i en rygsæk
  • Har en høj effekt (kan rense 1 liter rent vand i minuttet)
  • Kan holde til at rense op til 1150 liter vand i sin levetid (afhængig af vandkvalitet)
  • Enkel at vaske og rengøre det særskilte filter

Til backpackeren er den hĂĄndholdte filterudgave det perfekte redskab til effektiv og sikker rensning af vand pĂĄ ture.

De er nemme at anvende, så alle og enhver kan få rent drikkevand i forbindelse med længerevarende ophold udenfor.

Hvordan fungerer et aktivt kulfilter?

Mange vandrensningsprodukter fungerer sammen med et kulfilter. Dette skaber en effektiv rensning af vandet. Det aktive kul binder forskellige skadelige og forurenede stoffer i vandet og vil sortere disse fra, nĂĄr vandet filtreres.

Rensning med kulfilter sker også på de store spildevandsanlæg og vandværker, når vand skal gøres rent til forbrugerne.  

Aktivt kulfilter er et naturprodukt, som er fremstillet af enten kul, træ eller kokosnødder. Det aktive kulfilter er i stand til at fjerne frit klor, fenoler, organiske opløsningsmidler, pesticider, kloramid samt klordioxid.

Anvendelsen af kul er baseret på et fænomen kaldet ”adsorption”. Dette handler om en partikels evne til at holde fast i et bestemt molekyle. Oversat til vandrensningsmetoden vil det aktive kulfilter fange de skadelige stoffer, som måtte findes i det vand, der filtreres og binde disse til sig.

Filtrene fås som produkter i flasker, der findes i forskellige størrelser. De store drikkevandsfiltre anvendes på store industrianlæg, mens de små udgaver anvendes til mobile vandrensningssystemer.

Hvordan renser man vand?

Måden hvorpå du renser vand, afhænger af dit vandrensningssystem.

Når du anvender et vandfilter til rent drikkevand, renser du vand i den medfølgende beholder. Denne kan fås i forskellige størrelser, afhængig af hvor meget vand du har brug for at rengøre. De fås med en volumen på op til 5 liter.

Du finder effektive modeller, hvor du kan suge vand direkte op fra en bæk, og hvor vandet ledes igennem et rensningsfilter.

Med en pumpemodel kan du pumpe det rensede vand ind i en beholder, dunk eller anden opbevaringsgenstand til drikkevand. Når du skal opbevare dit vand igennem længere tid, er det en god ide at tilføre vandet tabletter med sølv-ioner, som konserverer vandet. Sølv-ionerne gør det muligt at opbevare dit vand og holde det drikkebart i op til 6 måneder efter rensning.

De små vandrensningstabeletter eller pulverbaserede vandrensningsprodukter fungerer ved at tilsætte det en mængde vand og lade produkterne virke.

Det er afgørende for din sundhed og velvære, at du sørger for at drikke rigeligt med vand på en krævende tur. Dit væskeindtag har afgørende betydning for, at du undgår dehydrering på trekking ture og nedsætter risikoen for højdesyge på vandreture og bjergbestigninger.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmĂĄl til noget, sĂĄ kan du sende mig en mail pĂĄ [email protected]