Litopsi Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 Jeg har egentligt tænkt over det i noget tid. Men når man snakker energikilder er det som regel kun kulh. prot. og fedt, men hvad med alkohol? Hvordan fungerer det sammen med de andre energikilder? Håber lige at spørgsmålet kan forståes for jeg ved ikke lige hvordan jeg kan formulere det anderledes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas J Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 Jeg ved egentlig ikke hvad du fisker efter ?? Alkohol ER en energikilde ligesom fedt, kulhydrater og protein. 1 gram fedt indeholder 9 kalorier, 1 gram protein indeholder 4 kalorier, 1 gram kulhydrat indeholder 4 kalorier og 1 gram alkohol indeholder 7 kalorier. Så kan du selv gøre dit regnskab. Det er selvfølgelig ikke klogt at hente sine kalorier fra alkohol, da der følger en masse negative ting med.Hvis du fiskede efter noget mere konkret, så må du lige uddybe.....Thomas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Litopsi Posted July 29, 2002 Author Report Share Posted July 29, 2002 Det er nok i bund og grund fordi jeg er ræd for at udstille min uvidenhed på området men så skidt da med det ;) jeg tænker:*hvis fedt i store træk er vores energilager /- reserve* og kulhydrater, i store træk er vores "nu og her" energi* og proteiner i store træk er kroppens byggestene - hvad er så alkohol?Jeg er klar over at det ikke som de andre energikilder er en nødvendig (desværre :) ) kilde, men hvis man nu siger at man spiser et måltid mad indeholdende fedt, kulh., prot. og drikker alkohol til, hvad vil vi så bruge alkoholen til rent energimæssig? Jeg kan lige understrege at jeg (til en forandring) ikke tænker vægttabsperspektiver.Håber det blev lidt klarere.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tenace Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 hvis du nu havde været i en lidt ældre aldersgruppe..så kan lidt alkohol til maden være sundt, for at fortynde blodet..og dermed nedsætte risikoen for blodpropper...men vi snakker ikke om at drikke ret meget her ;o).. bare en sjus ...eller noget i den retning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anette M Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 hej litopsiDa alkohol ikke kan lagres er den øverst i forbrændingshierakiet. Populært sagt kan du lægge energien til fedt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarvig13 Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 Enig med de andre. Alkohol ca. lig med fedt. Dog har både fedt og alkohol gode (men forskellige) effekter i små mængder. Men generelt alkohol ej godt, hverken som energikilde eller ernæringskilde. :o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas J Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 Jeg tror nu ikke det er selve alkoholen som har en gavnlig effekt. Så vidt jeg ved er det hovedsageligt rødvin man snakker om, når man snakker om gavnlig effekt på hjerte-kredsløbet. Og det skyldes så vidt jeg er orienteret ikke alkoholen, men nogle gavnlige stoffer i rødvinen.Thomas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michael Soerensen Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 Interessant spørgsmål om moderat alkoholforbrug evt. kan have en positiv effekt på træning. Hvis det er godt for helbredet, hvorfor så ikke også for træning?Thomas Jeg har også hørt den med rødvin, men husker kun at have læst det ikke er afgørende om det er rødvin fremfor fx øl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tenace Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 dunno..jeg har bare hørt at sprut skulle være sundt....self. i små mængder ;o) ...jeg ved godt vin skulle være sundt pga. et eller andet...men jeg mener ikke det er pga. blodprop-forebygning... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tulle Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 Jeg er helt enig i TJ i at det er en rigtig dårlig ide at hente sin energi fra alkohol. Jeg ved godt Litopsi ikke tænker i slankesammenhæng, men selvom man ikke er på kur kan kroppen ikke bruge alkohol til noget. Og i vægttabssammenhæng har det nogle negative bivirkninger:-det indeholder mange kalorier-kroppen går hurtigt igang med at forbrænde alkoholen på bekostning af anden energi, fx fedt-alkohol går ind og gør noget ved appetitreguleringen (kan ikke huske den præcise forklaring), men ihvertfald fremkalder den hos mange en falsk sultfornemmelse. Hvem har ikke prøvet på vej hjem fra byen kl l... at føle sig skrubsulten og lige guffe en pizzaslice? Og egentlig er det jo nærmest fysisk umuligt at kroppen hungrer efter mad hvis man da ellers har spist normalt i løbet at dagen (lad os sige 2200 kcal) og derefter drikker 10 genstande sprit + 5 vand, ca 1100 kcal. Man skal altså inden for det tidsrum have forbrændt 3300 kcal før end der er tale om reel sult.Og endnu en træls "bivirkning" jeg ved jeg deler med mange: trangen til bare at ligge på sofaen dagen efter og spise grillmad Der skal godtnok arbejdes hårdt for at forbrænde sådan en weekend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 en daglig genstand alkohol nedsætter risikoen for cardiovaskulær sygdomme med ca. 20%-både hos mænd og kvinder - hos raske, hypertensive, diabetikere mm.Det er lige gyldigt hvor alkoholen kommer fra - rødvin, spiritus el.Allerede ved 2 genstande dagligt er risikoen for bivirkninger steget mere end fordelen ved alkoholindtag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hessel Posted July 29, 2002 Report Share Posted July 29, 2002 Her er lige en undersøgelse fra British Journal of Sports Medicine:British Journal of Sports Medicine, Vol 20, Issue 2 56-59, Copyright © 1986 by British Association of Sport and Medicine --------------------------------------------------------------------------------ORIGINAL ARTICLES Alcohol and its effects on sprint and middle distance runningL McNaughton and D Preece Alcohol has been used as an aid to performance for a considerable period of time in many athletic endeavours. Five sprinters and five middle distance athletes were tested to determine whether differing levels of alcohol (0.01 mg X ml-1, 0.05 mg X ml-1 and 0.10 mg X ml-1) had differing effects upon performance times in the 100 m, 200 m, 400 m, 800 m and 1500 m events. Blood alcohol concentration (BAC) was estimated from breath alcohol concentration (BrAC) using a hand held Drager Alcotest 7310 and a Borkenstein Breathalyser. Alcohol affected all but the 100 m event to varying degrees. In the 200 m the performance decreased when the level of intoxication increased. This was not the case in the 400 m which showed a difference between the two lower levels of alcohol consumption (0.01 mg X ml-1 to 0.05 mg X ml-1) but not between the 0.05 mg X ml-1 and 0.10 mg X ml-1. In the middle distance events the 800 m was most adversely affected. We concluded that alcohol is not an ergogenic aid in so much that it does not improve performance. In the 100 m events, performance remained stable. More research in this area is warranted. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Litopsi Posted July 30, 2002 Author Report Share Posted July 30, 2002 Okay, så har jeg lige et tillægsspørgsmål:hvad gør kroppen så af energien fra alkoholen hvis der er et stort overskud så det ikke kan forbrændes omgående, når nu det ikke kan lagres? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarvig13 Posted July 30, 2002 Report Share Posted July 30, 2002 Litopsi -> det samme svar som altid. Energien i alkoholen skubber en tilsvarende mængde energi fra vores fedt-fødeindtag op "i det røde felt", hvorved dette sætter sig som fedtvæv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Litopsi Posted July 30, 2002 Author Report Share Posted July 30, 2002 Det var ikke det jeg mente så. Hvis nu man indtager så meget energi i form af alkohol, at man ikke umiddelbart kan forbrænde det hele inden "rimelig tid" (for lige at bruge et jura-udtryk helt malplaceret) hvor opbevares energien så i mellemtiden? der findes vel ikke "alkoholdepoter" hvis energien fra alkohol ikke kan lagres. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarvig13 Posted July 30, 2002 Report Share Posted July 30, 2002 Jeg er ikke helt med på, hvad du mener. Alkoholen flyder jo rundt med blodet (det er derfor vi bliver fulde), alt imens den konstant nedbrydes i leveren. Der er på denne måde ikke rigtige nogen "overskydende energi indenfor rimelig tid". Gennem hele den tid alkoholen er i gang med at blive nedbrudt vil den jo leverer et bidrag til vores samlede energiindtag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted July 30, 2002 Report Share Posted July 30, 2002 Man kan vel samligene alcohol med sukker, der jo også flyder rundt i blodet men som kun har en opkvikende og ikke den "sjove virkning " som ethanol (alcohol) har. Jeg tror det Litopsi mener er, om ikke alcohol ikke ligesom sukker, som kan omdannes til glykogen, eller lagres i det kulhydrat lager vi har? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Litopsi Posted July 30, 2002 Author Report Share Posted July 30, 2002 Tilsammen fik I svaret :lol: Svaret på mit spørgsmål (for nu lige at lege jeopardy) er: nej, der findes ikke alkohollagre, men energien fra alkoholen opbevares i blodet indtil den kan bruges!! Nu er jeg tilfreds med svaret og kan finde sololien og smide mig under :sweetsun: B) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xjyden Posted July 30, 2002 Report Share Posted July 30, 2002 Svaret er vel nærmere "til den bruges eller bliver nedbrudt i leveren", når den er nedbrudt indgår den vel som lette kulhydrater !? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted July 30, 2002 Report Share Posted July 30, 2002 læs evt. denne diskussion."når den er nedbrudt indgår den vel som lette kulhydrater !?"-hmm, hvis du tager en spand, som er halvt fyldt med vand og fylder den helt op med vand, hvor ligger vandet, du hældte i til sidst så? :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarvig13 Posted July 30, 2002 Report Share Posted July 30, 2002 -hmm, hvis du tager en spand, som er halvt fyldt med vand og fylder den helt op med vand, hvor ligger vandet, du hældte i til sidst så? Kan ikke være mere enig. Sådan kan man også formulere det. B) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doktoren Posted July 31, 2002 Report Share Posted July 31, 2002 Alkohol (ethanol) omdannes ikke umiddelbart til andre oplagringsbare stoffer som fx glukose, men nedbrydes kontinuerligt til eddikesyre, der kan forbrændes til kuldioxid og vand foruden en betydelig mængde energi. I den tid, hvor det ikke er under forbrænding pga. en vis forbrændingshastighed, vil ethanolen, som tidligere påpeget, transporteres rundt i blodbanen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xjyden Posted July 31, 2002 Report Share Posted July 31, 2002 Det var interessant. Vil det sige, at hvis man ligger lig dagen efter voldsom alkohol indtagelse, så får man ikke forbrændt en genstand pr. 5 kvarter, fordi kroppen ikke har brug for energien? Eller bliver man varmere? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doktoren Posted July 31, 2002 Report Share Posted July 31, 2002 Alkoholforbrænding er Uafhængig af fysisk aktivitet, men afhængig af leverens enzymer, som får forbrændingsreaktionerne til at forløbe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarvig13 Posted July 31, 2002 Report Share Posted July 31, 2002 Er dette en doktor jeg kender? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.