Motion i balance™


Henrik S.
 Share

Recommended Posts

Var lige ude på cyklen for at tjekke, og ganske rigtigt: Den store grimme SRAM-aeroklinge på Storck'en er faktisk en ordentlig mølle på 54 tænder. Det havde jeg lige glemt. Så tro pokker da, at søndagens tur føltes lidt tung :raisebrow:

Link to comment
Share on other sites

Har godt nok sjoflet træningen i denne her uge. Ikke på grund af for meget arbejde, men snarere på grund af for lidt. Som selvstændig freelancer bliver jeg altid lidt ufokuseret, når der er lavvande i ordrebogen, og så kan det sagtens gå ud over træningen. Men efter tre dage uden andet end lidt transportcykling mandag til onsdag, fik jeg da endelig løbet en OK tur i dag.

Generelt er løbetræningen temmelig tung, mens cykelturene egentlig er gået ganske godt, alt taget i betragtning. Så nu har jeg besluttet mig til lige at stramme ballerne lidt og holde fast i løbetræningen i stedet for at springe dage over. Man har det jo bare så meget bedre, når man kommer af sted, og hvis jeg holder fast i nogle kortere ture med lidt mere intensitet strøet ud over turene, så må det da give bonus på et tidspunkt. 

Ellers er der styr på tingene helbredsmæssigt, så jeg kan ikke skyde skylden på andet end dovenskab og mangel på fokus.

Blodtrykket ligger fint og endda nogle dage pænt langt under grænseværdierne. Der kan være en enkelt dag, hvor det er >135 over >85, men det er outliers, for generelt er der 100 procent styr på det.

Det samme med vægten. Den ligger meget stabilt omkring 76,5 kg plus/minus 300 g. Sjofler jeg træningen og giver den lidt ekstra gas med søde sager, sniger den sig op på 77,5 kg. Har jeg haft nogle meget lange træningsseancer og holdt meget igen med måltiderne, kan den lige smutte ned i 75-komma-et-eller-andet, men det er også de udsving, der er. 

Jeg har da luret på at tage en periode, hvor jeg holder meget igen for at komme fast ned på 75 kg (det er et dejlig halvrundt tal, men jeg er sgu usikker på, om det vil være godt for noget. Jeg tror, kroppen er god til at finde en balance og gider ikke gå efter et tal uden lige at mærke efter, om det er godt for kroppen.

En anden sjov ting ved at følge vægt og blodtryk er, at der også for mænd kan være sådan nogle cykliske udsving. Uden at ændre på nogle variable kan vægten godt pludselig snige sig lidt op i en periode for senere at falde igen. Eller falde for dernæst at stige igen. Det virker som om, der indimellem bare er lidt mere væske i kroppen.

Det var mange ord, der kan opsummeres i, at jeg vist ikke rigtig har noget at klage over - på nær kløende øjne pga. græspollen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har som bekendt dyrket sport i to perioder - først som cykelrytter i knap seks sæsoner og så som løber i knap to sæsoner. Det var i den yngre stenalder, så stort set intet er dokumenteret med tal og fine grafer. Det var jo heller ikke det, det drejede sig om. Det handlede om konkurrencer og om at banke de andre, før man selv blev banket. Gennemsnitsfarten i et cykelløb eller i en konkurrence på atletikbanen var inderligt ligegyldig, for det var placeringen på målstregen, der betød noget. Min træning som motionist er mange gange bedre dokumenteret takke være løbeure og cykelcomputere :cool:

Når det er sagt, så førte man som løber to regnskaber: et i forhold til de andre til stævnerne og så et tidsregnskab i forhold til, hvor man lå henne på distancerne. Så selv om dokumentationen og registreringen dengang var ret mangelfuld, så er der nogle tider, der trods alt har bidt sig fast.

Jeg har fx to tider med i en jubilæumsbog for min daværende løbeklub, så dem har jeg bevaret. Den ene af dem er min bedste tid på 1 mile. som var 4:25:5. Det vil sige, at jeg var 26 sekunder fra en drømmemil. Det lyder ikke af meget, men det er altså forskellen på en Skoda Fabia og en Formel 1-racer på atletikbanen. Hæderligt, men lysår fra at være rigtig hurtigt.

Lørdag aften til Diamond League i Paris satte norske Jakob Ingebrigtsen (22 år) VR på distancen 2 miles. Nok ikke den mest eftertragtede rekord, for det er en lidt under 'skæv' distance, men han løb altså ikke alene en drømmemil på 3:57, men to af dem i træk, da han trykkede verdensrekorden med 4 sekunder ned på 7:54 for 2 miles. Det er så ubegribelig hurtigt, at det ikke er til at forstå. Han lå en halv langside foran konkurrenterne fra bl.a. flere afrikanske løbernationer, da han kom i mål. Han har potentialet til at rydde bordet for mellemdistancerekorderne (som han ellerede har gjort det for diverse aldersgrupper i de foregående år).

Rekorden er noget, der ligner 2:27/km eller over 24 km/t i knap 8 minutter. Vildt.

352919622_10222601564243805_1417479721254873286.jpg

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ikke meget at tilføje, ud over at jeg som lovet er begyndt på at blive lidt bedre til at holde fast i løberiet. Det er ikke superlangt og ikke så intensivt, at det gør noget, men nu har jeg sat frekvensen til stort set at få løbet lidt hver dag om muligt. Til gengæld bød sidste uge kun på en enkelt 30 km-tur på raceren, så det var ikke noget at prale af. Jeg valgte dog det tage sådan en symbolsk tur for lige at holde bagdelen klar til næste gang, turen går på cykel til fritidshuset, som godt kunne blive næste weekend allerede.

Link to comment
Share on other sites

En uge med lidt af hvert, og det er meget fint. Lidt løb mandag til torsdag, inklusive en dag med et besøg i Puregym, som jeg har sjoflet i alt for mange uger. Resultatet var, at selv en let omgang vægttræning i maskinerne kunne mærkes dagen derpå. Til gengæld har jeg sluttet af med to glimrende cykelture til fritidshuset og retur, som ikke har mærket kroppen meget, selv om sidste uge kun bød på en enkelt lille tur som alibi. 

Bruger stadig den tunge Focus som transportcykel, og det fungerer fint. På turen derned tvang jeg mig selv til at tage et stop undervejs og tanke op med sportsdrik og noget druesukker. Det gjorde fandens til forskel. Det er ikke min spidskompetence at tage pauser undervejs, men jeg kan godt se værdien i det, når jeg får det gjort. Regner med at få luftet Storck'en i den uge, der kommer nu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sidste uge bød på lidt løb stort set alle dage, men jeg kom aldrig af sted på cyklen. Nu hvor jeg alligevel er i en overgangsfase uden de store mål i sigte, og hvor løberiet føles lidt tungt, er jeg - igen, igen - gået tilbage til løb i de flade sutter. Ja, jeg har sågar luftet løbesandalerne et par gange. Det fungerer som sådan en nulstilling/tilbage til fabriksindstilling at gå tilbage til fladfodsløb, så det holder jeg foreløbig fast i. Det er også det mest skånsomme for resten af kroppen, og det fokuserer jeg på lige nu.

For der er nyt fra sundhedsfronten! Med alderen skal jeg åbenbart have de mest almindelige skavanker, for efter et besøg hos lægen kan jeg konstatere, at jeg har lidt lyskebrok. Nu forestiller du dig sikkert en kæmpe ballon i lyskenområdet, men det er altså bare en lille, overskuelig udposning, navnlig ved anstrengelse. Lægen vurderer, at vi er langt fra en operation, jeg skal bare være opmærksom og holde øje. Og så skal jeg en tur omkring Bispebjerg for en scanning og vurdering efter sommerferien.

Ligesom med mit blodtryk er der intet eksotisk ved lyskebrok hos modne herrer. Jeg har valgt to af de mest almindelige skavanker, man kan have, så der er ikke mange respektpoint i det :cool: Det er en god ide at undgå supertunge løft, men jeg kan heldigvis løbe og cykle som normalt. Med tiden kan et brokbælte være en god idé, men jeg sætter min lid til, at der er lang vej til et egentligt indgreb. Jo mindre de skal skære i mig, desto bedre. Og desuden er det på nuværende stadium en fuldstændig symptomfri skavank.

I øvrigt kunne jeg konstatere, at min lægepraksis åbenbart har medvind, for nu er de ved at være fir eller fem læger, og der er run på. Jeg var hos den senest tilkomne, en ung, kvindelig læge, og hun var god og grundig. På briksen æltede hun i hvert fald dybt rundt i mine indvolde for lige at sikre sig, at der ikke var andet. Henvisningen var også klaret i løbet af nul komma niks, og hendes råd var gode og nede ved jorden. Generelt har jeg et godt indtryk af de unge læger, der har klinikken, de er altså gode til at kommunikere.

Så ikke mere brok herfra :beerchug:

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

4 timer siden, Henrik S. skrev:

 Så ikke mere brok herfra :beerchug:

:beerchug: ha ha den var god men rigtig god bedring med det og du løber jo stadig fra os alle sammen skavanker eller ej :superman:

4 timer siden, Henrik S. skrev:

I øvrigt kunne jeg konstatere, at min lægepraksis åbenbart har medvind, for nu er de ved at være fir eller fem læger, og der er run på. Jeg var hos den senest tilkomne, en ung, kvindelig læge, og hun var god og grundig. På briksen æltede hun i hvert fald dybt rundt i mine indvolde for lige at sikre sig, at der ikke var andet. Henvisningen var også klaret i løbet af nul komma niks, og hendes råd var gode og nede ved jorden. Generelt har jeg et godt indtryk af de unge læger, der har klinikken, de er altså gode til at kommunikere.

:wub: Godt at høre og den slags varmer jo mit gamle hjerte. Jeg oplever i hvert fald også både de kommende og nyuddannede unge læger, som meget engagerede og interesserede i kerneopgaven. 

Link to comment
Share on other sites

16 timer siden, Bjergtrold skrev:

Jeg oplever i hvert fald også både de kommende og nyuddannede unge læger, som meget engagerede og interesserede i kerneopgaven. 

Ja, jeg har også generelt gode erfaringer med læger, faktisk. Det slog mig bare i går, at hun var meget kommunikerende og forklarende. Men det er vel også en naturlig del af pakken som praktiserende læge, hvor man kan få alle former for patienter og diagnoser serveret og skal forklare sig ud af det. Går man den karrierevej, så er man måske også (og skal helst være) en 'people person'.

I 1990'erne præsterede jeg to gange at foretage banale fald på cyklen, og anden gang fik jeg en væskeansamling i hjernen, som skulle opereres babu-babu. Det gik sådan set fint nok, men da undrede det mig, at jeg selv skulle bede om en forklaring fra 'systemet'. Efter en uge eller to fik jeg foretræde for en læge, som forklarede mig forløbet, men den skulle jeg faktisk selv bede om.

Her tænker jeg, at patientorientering på hospitaler måske også bliver prioriteret højere i dag end dengang. Min operation foregik på neurokirurgisk på Riget, og det bliver jo ikke finere (iflg. Fru Drusse), men dengang sad man ikke sådan i rundkreds og gennemgik det hele, før man blev sendt hjem med dræn i hovedskallen og det hele. Da vi selv bad om en samtale, fik vi den, og lægen var faktisk vældig god til at forklare.

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, Henrik S. skrev:

 I 1990'erne præsterede jeg to gange at foretage banale fald på cyklen, og anden gang fik jeg en væskeansamling i hjernen, som skulle opereres babu-babu. Det gik sådan set fint nok, men da undrede det mig, at jeg selv skulle bede om en forklaring fra 'systemet'. Efter en uge eller to fik jeg foretræde for en læge, som forklarede mig forløbet, men den skulle jeg faktisk selv bede om.

:ill: uhhhh ha jamen det var da en frygtelig ulykke og godt, at det blev forsørget og at du overlevede. Men ja tiden var en helt anden. Inden for mit område var det også tidligere normen, at man ikke skulle fortælle folk, hvor syge de egentlig er/var. Sådan er det heldigvis ikke længere, hvor vi i høj grad er forpligtede til at informere om alt. Selvfølgelig altid nænsomt og i overensstemmelse med patientens ønsker og temperament. 

3 timer siden, Henrik S. skrev:

Ja, jeg har også generelt gode erfaringer med læger, faktisk. Det slog mig bare i går, at hun var meget kommunikerende og forklarende. Men det er vel også en naturlig del af pakken som praktiserende læge, hvor man kan få alle former for patienter og diagnoser serveret og skal forklare sig ud af det. Går man den karrierevej, så er man måske også (og skal helst være) en 'people person'.

Med den nye studiereform, kommunikationsundervisningen og de eksaminer vi afholder på kandidat uddannelsen, så skulle det faktisk gerne efterhånden være sådan, at alle læger er 'people persons' og i stand til at kommunikere med patienter og pårørende. Der er jo ikke rigtig noget speciale, hvor det ikke er nødvendigt. 

:hippy:

Når det er sagt/skrevet, så er der helt sikkert stadig meget rum for forbedring mange, mange steder. Desværre. Forhåbentligt gør internettet og folks større krav, at tingene ændrer sig til det bedre. At der så til gengæld er sparet milliarder i sundhedsvæsenet de sidste mange år og at mange gode kræfter søger andre græsgange. Ja det er jo så en anden sag. 

 

Edited by Bjergtrold
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Bjergtrold skrev:

uhhhh ha jamen det var da en frygtelig ulykke og godt, at det blev forsørget og at du overlevede. Men ja tiden var en helt anden. Inden for mit område var det også tidligere normen, at man ikke skulle fortælle folk, hvor syge de egentlig er/var. Sådan er det heldigvis ikke længere, hvor vi i høj grad er forpligtede til at informere om alt. Selvfølgelig altid nænsomt og i overensstemmelse med patientens ønsker og temperament. 

Ja tak, det var sgu ikke for småbørn. Jeg troede, at det 'bare' var en hjernerystelse, men efter en scanning viste det sig at være en ordentlig væskeansamling bag venstre side af panden, der trykkede på hjernen. Da de opdagede det, gik det edderbankeme godt nok stærkt med at få sat en operation i sving med vinkelsliberen i hovedskallen, så jeg kunne komme af med væsken og trykket. 

Det lyder godt, at der er skruet op for informationsniveauet. Jeg tænker også, at en god og grundig information potentielt kan forebygge følgeskader og senfølger, hvis patienten ved, hvordan det er fat, og hvilke forholdsregler der er hensigtsmæssige.

Nå, nok om sygdom. Der er snart Tour de France :banana:

Link to comment
Share on other sites

Det har været en ganske fornuftig uge med lidt løb tirsdag, onsdag, torsdag, og så cykelture frem og tilbage til fritidshuset hhv. fredag og søndag. Kunne godt mærke, at der var gået 14 dage siden sidste gang på cyklen, så i sær fredag var sgu tung at komme igennem med varme, modvind hele vejen og virkelig meget ferietrafik. Jeg var træt i hovedet til sidst. Turen hjem i dag gik lidt bedre, selv om varmen klokken 14 til 17 også gjorde det til en udmarvende affære. Kan godt mærke, at det stadig er en lidt 'spinkel' cykelform, hvor jeg efter en pause på et par uger er tilbage ved start ... næsten ... for der er trods alt en lille smule mere power i benene end helt i starten.

Link to comment
Share on other sites

Det har mest været en løbeuge. Bare sådan lidt ufokuserede ture for at holde skankerne i gang. Havde lidt krise på turen lørdag eftermiddag, hvor jeg gik helt død og måtte gå lidt fra tid til anden. Jeg kunne virkelig ikke forstå det, men søndag var jeg på toppen igen. Jeg tror simpelthen, jeg blev lidt smådårlig i den trykkende varme. Vores hund var også helt bims. Plejer egentlig ikke at blive så påvirket af varmen, men lige præcis i lørdags var den godt nok slem.

Sidste uge bød også på en udredning vedr. min lyskebrok. Fik jo en henvisning, og der gik godt nok ikke lang tid, før jeg fik en tid hos de flinke læger på dagkirurgisk ambulatorium på Bispebjerg. De kunne heldigvis bare konstatere, at min praktiserende læge havde 110 procent ret. Det er et beskedent brok af slagsen, og der skal intet ske, før det - eventuelt - bliver værre. De seneste uger har det da også været helt væk, så jeg satser på at holde det stangen.

Har i øvrigt i et anfald af oprydningsfeber solgt den tunge Focus Cayo fra, så det nu kun er Storck'en, der står i stalden. Jeg syntes pludselig, det blev lidt meget med to cykler, så jeg dyppede tåen i vandet med annonce på DBA og FB. Det gik usædvanlig nemt at få den skudt af og endda til en pænt højere pris, end jeg skulle have for mobilen dengang, så det er lige før, det er en 'overskudsforretning'.

Det er altid en 'spændende' oplevelse af have noget til salg på Facebook Marketplace. Der kommer seriøse henvendelser, men også virkelig mange mystiske fra folk overalt på kloden. Hvad deres scam går ud på, kan jeg ikke gennemskue, men det er godt nok en broget markedsplads. Gad vide, om ikke det er Danmarks største hælercentral, for der er godt meget nyt til salg, som man ikke lige har kvitteringen på ...

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Sjovt at følge Armstrong & Co og deres podcast om touren. Jeg synes faktisk, Lance er ret god i sine kælderkolde analyser af, hvad der sker foran og bagved kulisserne (hvis man lige spoler forbi reklameindslagene). Han er tilpas kynisk og har af gode grunde ikke klaphatten trukket helt ned over øjnene. Alligevel er han nærmest mundlam over Vingegaards enkeltstart tirsdag. Det var også en præstation af den anden verden og i sin suverænitet også en lille smule mystisk. Tror nu ikke, Pogacar opgiver så let, så der må komme noget fyrværkeri i dag og på lørdag.
 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tilbage i hamsterhjulet efter 14 dages ferie. I forrige uge blev det til en løbetur mandag og søndag. Indimellem var vi i Norge og fik taget et par små vandreture i Bergens byfjelde. Det var første ferietur til Norge og dermed et lille 'prøvebesøg' i landet, og det er da ikke sidste gang. Der er jo fantastisk smukt, og sikke en natur. Tilmed tørvejr i Bergen, som ellers kan prale af over 200 regnvejrsdage om året. Men et godt råd er at sætte rigelig tid af til kørsel. Det foregår på snoede landeveje og med mellem 60 og 80 km/t max.

Sidste uge bød på ferie i fritidshuset, og her fik jeg faktisk løbet lidt hver dag. Hverken langt eller hurtigt, men dog en god uge til at holde benene i gang. Læg dertil de lange ture med hunden, og så bliver det alligevel til god smøring af de gamle ben og knæ. 

20230726102051_IMG_0801.jpg

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Ganske god træningsuge med løb hver dag undtagen fredag, der blev en fridag, og så i dag, søndag, der blev cykeldag.

Har presset mig selv lidt mere på et par af løbeturene, og det er gået fint. To af dagene tog jeg et pitstop i Puregym og lavede lidt styrketræning. Og så kunne jeg mærke, at det var tiltrængt med en tur på raceren. Det blev såmænd kun til omkring 60 km, men efter tre uger uden cykling gav det alligevel lidt ømhed.

Link to comment
Share on other sites

Har løbet en af de faste ture på knap 9 km i dag og prøvede at holde kæden lidt mere stram. Det gav et tempo på en lille snas under 5:00/km, og det er jeg meget godt tilfreds med. Som nævnt sidst tror jeg egentlig bare, jeg skal til at presse mig selv lidt mere. Formen er ikke så ringe endda. Så jeg forsætter med at drysse nogle tempointervaller, lidt bakketræning og andet godt ind, så pulsen kan komme op. I dag var den på - for mig- svimlende 123/min i snit. Det er jo en puls i warp-speed-klassen :raisebrow:

Jeg løber jo lidt planløst for tiden, så der er ikke noget egentligt mål med det, men der skal der nok komme, så der er noget at løbe efter, når det bliver en lang, mørk vinter. Lige nu tænker jeg, at jeg finder mig et halvmaraton i det tidlige forår. De korte distancer har jeg ikke hurtigheden til, og et maraton står ikke lige for døren, så et halvmaraton kunne være et godt lille projekt.

Screenshot_2023-08-18-13-05.jpg

Link to comment
Share on other sites

7 timer siden, kahlua-kalv skrev:

Hvad med en 5km på sub20? Så har du lidt at arbejde mod, hvor du skal have lidt intervaller med også?

Er bange for, den chance er kommet og gået. Prøvede for nogle år siden og kom vist ned på 20:15, men mere var der ikke at skyde med.

Link to comment
Share on other sites

2 timer siden, kahlua-kalv skrev:

Jeg kan stadig ;-)

Så kan du også :)

Hvis livet var en Hollywood-film, ville jeg her sige: Don't tempt me, gå all in på projektet og sætte nye Master-rekorder efter et år eller to med hårdt slid. Men det kommer ikke til at ske :) Jeg har det ikke rigtig i benene mere. MEN det er gået op for mig, at jeg - trods alt - skal huske at presse mig selv lidt mere. Jeg har lidt for nemt ved at falde i komfortgryden. Og jeg ved - bl.a. fra Fast After 50 af Joe Friel, at pulsen skal have bank, uanset hvor gammel man er.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share