Installation af vaskemaskine

Når man først har vænnet sig til den luksus, det er at have en vaskemaskine, er der næsten ingen vej tilbage. Hvad enten du er på udkig efter din første vaskemaskine eller vil udskifte din eksisterende, får du her gode råd til, hvordan du får sat den til.

Installation af vaskemaskine veksler i pris

Hvis du overvejer at anskaffe dig en vaskemaskine eller erstatte din nuværende, tænker du sikkert over, hvad det mon koster. For mange mennesker er hvidevarer nemlig en dyr post, der hurtigt sprænger budgettet. Priserne varierer.

Du kan få hjælp til at installere din vaskemaskine af en professionel VVS’er, el-installatør, af virksomheden hvorfra du køber dit nye produkt eller du kan gøre det selv. Det er en god løsning til dig, der ikke føler dig helt på hjemmebane.

Håndværkere arbejder typisk ud fra en fast timetakst. Det er derfor ikke sikkert, at du kan få en fast pris på installation af vaskemaskinen. Derimod kan du sikkert få en nogenlunde prisidé baseret på tidsforbruget.

Du kan desuden spare nogle penge på installation af vaskemaskine, hvis du gør arbejdet nemt for håndværkeren, når han kommer og skal montere den. Du kan blandt andet have klargjort området, gjort rent og fjernet ting, der kan være i vejen.

Alternativt kan du forhøre dig ved forhandleren om, hvad det koster at få vaskemaskinen leveret og monteret. Forhandlere af hvidevarer opererer ofte med faste priser.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud installation af vaskemaskine!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på installation af vaskemaskine!

Fordele ved at få professionel hjælp

Hvis ikke du har hænderne skruet rigtigt på, eller du bare gerne vil være sikker på, at det bliver gjort rigtigt første gang, bør du få professionel hjælp til installation af din vaskemaskine. Slip for at rode med vandslanger og strømforsyninger.

Ved at bruge en professionel håndværker er du sikker på, at installationen bliver udført lovligt og med størst professionel ekspertise. Det kan spare dig mange sorger og udgifter på længere sigt. Yderligere tilbyder de fleste installatører af vaskemaskiner, at du kan spørge til råds på et senere tidspunkt, hvis der skulle opstå problemer med tilslutningen.

At benytte en autoriseret installatør er desuden din garanti på, at arbejdet er udført i overensstemmelse med gældende lovgivninger på markedet.

Udskiftning af eksisterende vaskemaskine

Hvis din gamle vaskemaskine er træt, kan du erstatte den med en ny.

Når du allerede har en vaskemaskine sat til, slipper du for at skulle gennemgå alle dine VVS- og elinstallationer inden tilslutning. Vil du alligevel være sikker på, at dine installationer kan håndtere en udskiftning, kan du spørge en håndværker til råds.

Ved udskiftning af din eksisterende vaskemaskine, er det et godt tidspunkt at revurdere dine behov. Det er nemlig de færreste, der investerer i en ny hvert andet år. Står du over for en familieforøgelse, flytter børnene hjemmefra eller vil du gerne have en mere miljøvenlig maskine? Så er det nu, du skal slå til. En udskiftning af din gamle vaskemaskine er nemlig en god lejlighed til at gøre noget godt for dig selv, din pengepung og miljøet.

Hvis du køber en ny vaskemaskine hos en forhandler, kan du typisk få hjælp til både at fjerne din gamle maskine samt at sætte den nye op. Du kan også gøre det selv.

Gør det selv – Step-by-step guide

Inden du går i gang med selv at udskifte din eksisterende vaskemaskine, bør du observere, hvordan din gamle maskine er tilkoblet. Selvom din nye vaskemaskine er af et andet mærke og model, giver det dig et prej om, hvordan du skal gribe udskiftningen an.

Sørg desuden for at have en skiftenøgle, helst 8-12” og en skruetrækker ved hånden.

Udskiftning af en eksisterende vaskemaskine er lige til.

  •         Sluk for vandtilførslen til vaskemaskinen. Dette burde du kunne gøre på ventilen ved den tilsluttede vandslange.
  •         Skru vaskemaskinen fri, hvis du har haft den opsat til væggen eller skruet fast til gulvet. Du kan lade skruehullerne sidde, såfremt din nye vaskemaskine ligeledes skal skrues fast.
  •         Fjern gummislangen helt, såfremt din udskiftning kommer med sin egen slange. Så er du sikker på, at størrelsen passer.

Transporter den gamle vaskemaskine væk. Brug eventuelt en sækkevogn.

Installation af vaskemaskine for første gang

Hvis du skal have monteret en vaskemaskine for første gang, skal du være sikker på, at rummet, du ønsker at sætte den op i, er klar til det. En vaskemaskine kræver vandtilslutning og et afløb.

Gør det selv – Step-by-step guide

Modsat en del andre installationer i hjemmet, må du faktisk gerne selv installere og montere din vaskemaskine. Det kræver bare, at du har en afspærringsventil, der virker. Før du går i gang med installationen, skal du orientere dig om det rum, du ønsker at montere vaskemaskinen i.

  •         Er der gulvafløb?
  •         Er det tapsted til vand?

Både gulvafløbet og tapstedet skal være godkendt af en VVS’er, før du går i gang. Hvis du ønsker at installere vaskemaskinen i badeværelset eller i bryggerset, er disse ting typisk i orden.

Når du har styr på dette, kan du begynde på selve installationen. Alle vaskemaskiner kommer med en brugsanvisning. Sørg for at have den ved hånden, når du sætter din maskine op, da der kan være afvigelser i opsætningsmetoden. Typisk vil du dog skulle gøre nogenlunde således:

  •         Justér vaskemaskinens ben, så maskinen står lige. Ellers risikerer du ulige fordeling af vaskemiddel og vand, når maskinen centrifugerer, så dit tøj ikke bliver ordentligt rent.
  •         Påsæt vibrationsdæmpere på vaskemaskinens bund eller ben. Det mindsker stød og larm, når du bruger maskinen. Hvis du bor i lejlighed, gør du også dine naboer en tjeneste. Derudover tjener gummiklodserne også et praktisk formål, nemlig at holde din vaskemaskine på plads, når du bruger den. Vibrationerne fra maskinen kan ellers få vaskemaskinen til at kurre hen ad gulvet.

Nu burde din nye vaskemaskine være veludstyret til den tekniske del af monteringen.

  •         Påsæt vaskemaskinens medfølgende gummislange på ventilen på tapstedet. Du skal bruge en skiftenøgle til dette. Ventilen skal være en aftapningsventil. Det sikrer, at der ikke konstant løber vand til vaskemaskinen, men derimod kun, når du bruger den.
  •         Påsæt selve afløbsslangen til det nærmeste afløb. Afhængigt af dit badeværelse vil det typisk være under håndvasken eller ved et afløb.  Tjek om vandet løber til, når du tænder for ventilen. Vandet skal stoppe med at løbe, når du drejer den igen.
  •         Tilslut vaskemaskinen til strøm og glæd dig til at vaske tøj i din nye vaskemaskine.

Sørg desuden for at have en såkaldt water-blocker med dig, hvis uheldet skulle være ude og en pakning skulle sprænge. Du kan også bruge en drypbakke.

Sådan får du mere ud af dit vaskerum

Hvis du selv har mulighed for at lave nogle justeringer på dit badeværelse eller i bryggerset, kan du med fordel montere vaskemaskinen i en fornuftig arbejdshøjde. Det kan du blandt andet gøre ved at bygge en høj sokkel under det sted, hvor du vil have vaskemaskinen til at stå. Så undgår du at få ondt i ryggen eller knæene, når du skal have dit vasketøj ud og ind af vaskemaskinen ved brug.  

Det har også den fordel, at det er nemmere at gøre rent under vaskemaskinen. Der kan nemlig hurtigt samle sig støv, skidt og fnuller fra dit vasketøj. Samtidigt giver det også anledning til, at du kan bruge pladsen under dine hvidevarer til opbevaring af for eksempel tøjklemmer og vaskemiddel.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]