Renovering af badeværelse

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Badeværelset er i top to af de dyreste og mest komplicerede rum i boligen, når det kommer til renovering. Det er det, fordi det er et vådrum, og fordi det kræver flere håndværkeres bidrag til opgaven. Det fordyrer og forlænger arbejdet.

Det er de færreste hobby-handymen, der påtager sig hele den komplekse opgave med at renovere et badeværelse. Men nogle amatører kan godt udføre et par af de opgaver, der er forbundet med renoveringen.

Selvom du måske ikke er direkte involveret i arbejdsprocessen, skal du alligevel tage stilling til stort og småt ved det, der skal gøres. Du skal vælge materialer, sanitet og så videre. Selve indretningen af rummet kan du også få stor indflydelse på.

Start eventuelt hele processen med renovering af badeværelset ved at sætte dig ind i byggelovens bestemmelser.

Hvis du vil kaste dig ud i den store hjemmerenovering af badeværelset, bør du læse videre her. I denne artikel vil du nemlig kunne lære mere om, hvilke ting, du kan gøre selv som hobby-handyman, og hvornår professionel hjælp er påkrævet. Derudover kan du også finde gode råd til, hvordan du skal indrette badeværelset og hvilke regler, du bør være opmærksom på.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på renovering af badeværelse!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på renovering af badeværelse

Gør-det-selv, eller få professionel hjælp?

Der er flere grader af selvbyg, når det kommer til renovering af et badeværelse. Hvis du på ingen måde har hverken lyst eller evner til at have noget med det at gøre, så er det selvfølgelig muligt.

Er du en nogenlunde eller en meget habil handyman, kan du byde ind med det, som du gerne vil gøre. Det kan også være, at du kan give en stor hånd med, når der er noget byggeaffald, der skal flyttes eller køres væk. Der er også tit materialer eller sanitet, der skal bæres til.

Hvis du kan være behjælpelig med noget uden at gå i vejen, så kan du fint lave sådan en aftale.

Aftal med de forskellige håndværkere, hvad du kan byde ind med. Det kan være fint for dig at være med i processen, og det kan være fint at spare nogle udgifter. Renovering af badeværelser er en bekostelig affære.

Husk dog at få på skrift, hvad deres tilbud og deres forsikring dækker i tilfælde af problemer.

Renovering af badeværelse – hvad koster det?

Det er et af de dyreste rum i hjemmet af få renoveret, men at give et fast bud på, hvad en renovering af et badeværelse vil koste, er ikke muligt. Der er simpelthen så mange faktorer, der spiller ind i prisen.

Skal du have indrettet et badeværelse i et rum, der ikke er et badeværelse i forvejen, er det selvfølgelig markant dyrere, end hvis det er i et rum, der i forvejen er et badeværelse. Det handler blandt andet om rørføring, afløb og kloakering.

Det kommer også an på, hvor meget der skal ændres i badeværelset. Hvis hele molevitten skal ud og erstattes af nyt, bliver det klart dyrere, end hvis nogle af delene eller fliserne kan genbruges eller bare blive siddende.

Skal der flyttes rundt på noget af saniteten, så koster det noget i rørføring, kloakering og så videre.

Skal der nye lamper og måske noget ventilation til, så koster det jo også. Skal der eventuelt males? Skal der nye fliser op? Renovering af badeværelser kan gradbøjes på mange måder.

Der er mange spørgsmål, der skal besvares, før du har et overblik over, hvad opgaven kommer til at indebære samlet set.

Endelig kan det også have indflydelse på prisen, hvor i landet du bor. Generelt er kvadratmeterprisen lavere for et stort badeværelse end for et lille. Håndværkerudgifter er generelt dyrere i de store byer end i de mindre.

Hvis du skal have renoveret et badeværelse, så kan prisen altså ende med at ligge et sted mellem 6.000 og 25.000 kroner pr. kvadratmeter. Hertil kommer udgifterne til sanitet, møbler og diverse.

Renovering af badeværelse involverer valg af badekar eller brusekabine

Der er mange argumenter for både valget af et badekar og valget af en brusekabine. Mange vælger da også begge typer af bade, når den står på den store renovering af badeværelset.

I første omgang må du tage hensyn til pladsen. Er der overhovedet plads til et badekar? Skal dette badekar i så fald være et boblebad eller et traditionelt badekar – eller hvad med et topersoners badekar?

Hvis pladsen ikke er til det, så gør det valget nemmere, for så skal der slet ikke noget badekar ind på badeværelset.

Så bliver det en bruseniche i en eller andet udformning.

Et badekar er lækkert og luksuriøst. Det er også forbundet med en ekstra vandudgift, hvis du bruger det hyppigt. Nogle mener også, at det er resursespild at fylde et badekar op med varmt vand. Her vinder brusebadet. Altså er der gode argumenter for begge typer af bade.

Typer af badekar

Har du besluttet dig for at lade et badekar indgå i renoveringen af badeværelset, så kommer det næste spørgsmål: Hvilket slags badekar skal det være?

Er pladsen ikke til et helt stort dobbeltbadekar, så kan det udelukkes. Hvis der er god nok plads, så må det med i puljen.

Udvalget af badekar er enormt. Nogle står på fødder, nogle er til indbygning eller nedsænkning. Nogle er enorme, andre sidder du i. Nogle er firkantede, nogle er ovale og andre tegner en trekant.

Her må du dels lade smag og behag råde og dels vise respekt over for resten af badeværelsets indretning og design. Det giver for eksempel altid et harmonisk udtryk, hvis al sanitet er fra den samme serie. Det er gennemført stil.

Tænk også på at få det til at matche med de fliser, der er brugt på gulvet og på væggene.

Typer af brusekabiner

Man kan dårligt forestille sig en renovering af badeværelset uden en form for brusekabine eller i det hele taget en mulighed for at tage sit daglige brusebad. Det kan jo fint bare være en bruser, der hænger over badekarret. Det sparer plads, og det sparer et afløb.

Skal det være en selvstændig brusekabine, så er der faktisk ingen ende på muligheder for, hvordan den kan udformes. Det kan varieres både i forhold til byggematerialer, facon og udstyr.

En brusekabine kan være bygget op i for eksempel disse materialer:

 •         Muret med fliser
 •         Klart eller tonet glas
 •         Plastic

I forhold til udformningen så kan den placeres hvor som helst i rummet. Mange bruger et hjørne, da det giver de to af siderne i kabinen, men den kan sagtens stå op ad en væg eller frit i rummet.

Den kan have nøjagtigt den facon og størrelse, som du giver den. Her er der altså virkelig gode muligheder for at tænke kreativt.

Det vigtige er bare, at kabinens sider holder tæt, og at afløbet er i orden. Herfra er alt frit.

Med hensyn til selve bruseren, er der også frit slag, når det kommer til, hvor avanceret den skal være. Om det skal være en frit ophængt telefonbruser, en fastmonteret stor bruser eller det helt store udstyrsstykke i form af regulerbare stråler og dyser placeret her og der i murværket. Her kan du bare give den gas.

Skal du have indbygget nogle dyser, så er det klart nemmere at gøre, mens du er i gang med renoveringen af badeværelset. Det kan være bøvlet at skulle gøre det efterfølgende.

Valg af håndvask

Du kommer til at skulle træffe et hav af valg, når det kommer til den sanitet, der skal være på dit nye badeværelse. Hvis også håndvasken skal være helt ny, står du overfor at skulle imellem de mange modeller, der findes.

Skal det være en standardmodel, en dobbeltvask, en hypermoderne model – hvad vil passe bedst ind de øvrige sanitetsdele og badeværelset i det hele taget?

En renovering af et badeværelser åbner en hel ny verden af valg.

Størrelse

I forhold til størrelsen på håndvasken, bør du tage selve badeværelsets størrelse med i betragtning. Et stort badeværelse kan bedre bære en stor håndvask. Omvendt vil en lille håndvask drukne på det meget store badeværelse. En meget stor håndvask vil dog se alt for overdimensioneret ud på det lille badeværelse. Så lad størrelsen på badeværelse og på håndvask følges ad.

Har du masser af plads på dit nye badeværelse, og ønsker du dig den helt store dobbelte håndvask, så er det bestemt en mulighed.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på renovering af badeværelse!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på renovering af badeværelse

Materiale

En håndvask kan være lavet af forskelligt materiale. Det giver et helt forskelligt look, hvis du ændrer på håndvaskens materiale. Når nu du er i gang med den større eller mindre renovering af badeværelset, kunne det være et sted, hvor du giver rummet et eksotisk eller et moderne look. Eller bare et mere personligt look, end det en standardhåndvask giver.

Din nye håndvask kan for eksempel være lavet af:

 •         Keramik
 •         Glas
 •         Sten
 •         Terrazzo

Selvom du egentlig har valgt at køre den samme serie inden for sanitet, så kan du sagtens vælge en håndvask, der stikker helt ud. Hvis du for eksempel vælger en helt unik vask, som er lavet af en natursten, eller en som er håndmalet og fundet på en rejse, så kan det sagtens være prikken over i’et i din indretning på badeværelset.

Belægning

Der findes belægninger til håndvaske, som er en form for film, der lægges helt glat over vasken og dermed skifter farve på vasken.

Med sådan en coat kan vasken pludselig skifte farve og nu blive for eksempel guld- sølv- eller kobberfarvet på et øjeblik. Det er en meget eksotisk måde at udskifte looket på håndvasken og give et touch af elegance til rummet.

Design

En håndvask er en forholdsvis lille del, når det kommer til renovering af badeværelser. Det betyder, at den er let at skifte ud, hvis du har lyst til at give rummet et andet tvist. Grib muligheden, nu når du er i gang med en renovering af badeværelset.

Det betyder også, at du kan vælge, om det er her, du skal gå efter det mere traditionelle, eller du ønsker en håndvask, som er helt unik.

Der er mange kunstnere og designere, som tilbyder håndvaske, der kun findes i få eksemplarer. Hvis det er en tanke, der tiltaler dig, kan du tilmed bestille en helt særlig vask hos en producent.

Du kan også vælge at sætte en håndvask op, der matcher alt det øvrige sanitet, sådan at der kommer et harmonisk og mere strømlinet look.

Bundprop

Der findes forskellige måder at løse den lille, men vigtige detalje i håndvasken, nemlig bundproppen. Sådan en skal der være. Den kan fungere på forskellige måder. Den kan være løst eller fast monteret i vasken, og den er typisk lavet af enten gummi eller rustfrit stål.

De fleste håndvaske kommer også med et gitter i bunden, som skal forhindre, at for mange hår eller små genstande ender nede i afløbet.

Greb

Mange af de samme overvejelser skal du gøre dig, når det kommer til, hvilket eller hvilke greb, der skal sidde på eller ved vasken.

Nogle armaturer monteres i selve vasken, andre placeres i væggen over vasken eller i bordet ved siden af vasken. Det ligger i håndvaskens design, om der skal monteres et armatur igennem det.

Armaturer kan udformes på et hav af måder. Her kan du for eksempel vælge et af den samme serie, som du har brugt ved bruseren og eventuelt ved badekarret. Det kan også være, at håndvasken skal have sit helt eget, fordi det passer bedre til.

Hvis du i din renovering af badeværelset skal skifte vandhanerne ud, så har du mulighed for at vælge, hvad det skal være. Når det kommer til hanerne eller hanen ved håndvasken, så kan du jo vælge, om det eventuelt skal være en uden greb. Det er både praktisk og hygiejnisk, at du ikke behøver at røre ved hanen for at få vand til at vaske hænder i.

Moduler eller vægophæng

Der findes mange håndvaske, der ligesom er bygget ind i et badeværelsesmodul. Så er der enten et skab eller en hylde under vasken. Det er vældig praktisk, for dels har du altid brug for noget opbevaringsplads på et badeværelse, og dels vil der typisk være nogle rør, som kan skjules under en vask.

Desuden skåner det vaskens ophæng og væggen, hvis den er understøttet af en hylde eller et skab. Det giver en vis stabilitet.

Foretrækker du en væghængt håndvask, så er der også fordele ved det. Det giver et lettere look. I forbindelse med renoveringen af badeværelset kan du jo få indbygget en stor del af rørene og afløbene, sådan at de ikke efterfølgende skal forsøges skjult.

Valg af armatur

Når du skal vælge et passende armatur til håndvasken, er der dels nogle praktisk og dels nogle æstetiske hensyn at tage.

Den praktiske del er ret vigtig. Hvis der i vasken er gjort klart til, at armaturet skal monteres på eller igennem den, så er det det, du skal gå efter.

Desuden skal armaturet passe i størrelsen til vasken. Det skal hverken være for småt eller for stort. Proportionerne skal passe sammen, ellers vil vandstrålen bliver forkert i forhold til vasken.

Med hensyn til det æstetiske valg, så er det jo et spørgsmål om smag og behag. Og selvfølgelig også om, hvad der passer til badeværelsets stil i øvrigt.

Vælg gerne et armatur, der passer til resten af vandhanerne på badeværelset. Primært bør det dog passe til håndvasken i både stil og i størrelse.

Renovering af badeværelse – valg af skabe

Hvis badeværelset er stort nok, er det en stor fordel at indrette det med god skabsplads. Der skal gerne være plads til de personlige sager, men det er også praktisk og rart, hvis der kunne være plads til et lager af toiletruller, tandpasta og så videre.

Hav også gerne håndklæder og vaskeklude og så videre i det rum, hvor de skal bruges.

Når du er i gang med en renovering af badeværelset, så medtænk gerne, at der skal være godt med skabsplads. Det gælder også på det lille badeværelse. Der skal være et minimum af plads til de personlige ting.

Det kan være i form af et skab under vasken eller bare et par hylder.

Badeværelsesskabe kan se ud på mange måder. Indret dig, så det er praktisk, uden at skabene optager alt for meget plads i rummet.

Vær opmærksom på, at skabene bør kunne tåle en vis grad af fugt i luften.

Renovering af badeværelse kræver meget VVS-arbejde

Et badeværelse er et vådrum. Det vil sige, at der skal foretages en hel del VVS-arbejde. Det skal gøres fuldstændig efter bogen og efter reglerne. Bliver det ikke det, så kan det få katastrofale følger i form af vandskader.

Er du den mindste smule usikker på, om du selv vil kunne udføre de opgaver, så overlad det hele til en professionel. Det har også en betydning forsikringsmæssigt, at arbejdet er udført af en fagmand, og at du har papirer på det. Visse opgaver skal bare udføres af en fagmand.

En VVS-er skal blandt andet sørge for alt, hvad der har med rørføring, vandtilførsel, afløb, armaturer og lignende at gøre. Det skal bare være i orden.

I forbindelse med renovering af et badeværelse ligger noget af det mest tyngende ansvar på udførelsen af VVS-arbejdet. Det er absolut klogest at overlade det til en fagmand.

Renovering af badeværelse – murerarbejde

Når det drejer sig om et vådrum, så er det yderst vigtigt, at murerarbejdet bliver gjort ordentligt og efter reglerne. Bliver det ikke det, kan det have store negative konsekvenser for dit hus. Det skal bare være i orden.

Murerarbejdet skal være udført så professionelt, at det ud over at være flot udført også skal være holdbart til mange års brug. Murværket bliver udsat for meget vand og fugt dag ud og dag ind.

Den professionelle murer bør tage sig af selve opbygningen af badeværelset, flisearbejdet og behandlingen af vægge og loft. Det er hans ansvar, at det bliver gjort efter alle forskrifter.

Renovering af badeværelser – hvordan er reglerne?

Da badeværelset er et af mest belastede rum i hjemmet, og det kan risikere at medføre alvorlige skader på både badeværelset og resten af bygningen, hvis arbejdet ikke er udført korrekt, findes der nogle helt faste regler, som skal overholdes.

Disse regler er nedskrevet i byggeloven.

 •         Afstanden til toilet og håndvask skal være mindst 110 cm
 •         Vægge og vægbeklædninger skal kunne tåle vand og fugt
 •         Alle samlinger, tilslutninger, rørgennemføringer og lignende skal være vandtætte
 •         Der skal være afløb både ved bruseniche og i selve gulvet
 •         Alle materialer skal være godkendte
 •         Der skal være udsugning og udskiftning af luften
 •         Hvis rummet ligger ud til en ydervæg, skal der være et vindue eller en lem, der kan lukkes op
 •         De fleste opgaver med el, kloak og VVS-installationer skal udføres af autoriserede
 •         Meld ændringerne til BBR i din kommune

Sæt dig godt ind i de gældende regler, inden du sætter dette store skib i vandet. Der er mange ting at holde styr på, og det er godt at være velforberedt.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *